INGREDIENTAI: 4 vienetai kiaušinių (L dydžio)
120 gramų cukraus
120 gramų kvietinių miltų (naudojau Kauno Grūdų EKSTRA a.r. 405D)
1 šaukštelis vanilinio cukraus
1 žiupsnelis druskos
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 45 min.
1.
Kiaušinius įmušu į dubenį ir mikseriu vidutiniu greičiu plaku daugmaž vieną minutę.
2.
Supilu cukrų, vanilinį cukrų, žiupsnelį druskos ir dideliu greičiu plaku iki cukrus visiškai ištirpsta (patrynus tarp pirštų nebesijaučia grūdelių), o masė pabala ir jos tūris padidėja apie 3 kartus. Mano mikseris galingas, tad užtrunku apie 5-6 minutes. Jei mikseris silpnesnis, gali užrukti ir apie 10-12 minučių.
3.
Į kiaušinių masę po kelis šaukštus įsijoju miltus, vis švelniais judesiais mentele (arba mediniu šaukštu) juos įmaišydama. Svarbu - maišykie atsargiai ir ne per ilgai, tik iki neliks sausų miltų.
4.
Apvalios 21 cm skersmens kepimo formos dugną iškloju kepimo popieriumi. Kraštų niekuo netepu, jog biskvitas kiltų tolygiai. Supilu tešlą ir išlyginu paviršių.
5.
Dedu į iki 160 laipsnių įkaitintos orkaitės vidurį (ne vidurininę lentyną, o kad biskvitas būtų daugmaž per vidurį, ne per arti kaitinimo elemento). Kepu kaitinimo režimu viršus+apačia+vėjelis apie 30-35 minutes (jei kepsite be vėjelio, kaitrą nustatykite 170 laipsnių). Ar biskvitas iškepė, patikrinu įsmeigdama medinį pagaliuką - jeigu ištrauktas jis švarus ir sausas, biskvitas iškepęs.
6.
Tada orkaitės kaitrą išjungiu, dureles lengvai praveriu ir leidžiu biskvitui atvėsti orkaitėje apie 10 minučių. Ištraukiu iš orkaitės ir leidžiu atvėsti formoje dar 10-15 minučių. Tada aštriu peiliu apvedu aplink formos kraštą, išimu biskvitą iš formos ir palieku galutinai atvėsti ant grotelių.
7.
Biskvitą pjaustau tik visiškai atvėsusį. O dar lengviau pjaustysis, jei atvėsusį suvyniosite į maistinę plėvelę ir per naktį palaikysite šaldytuve.
Patarimai:
•
Pirmą kepimo pusę jokiu būdu nevarstykite orkaitės durelių, nes biskvitas sukris.
•
Jeigu matau, kad biskvito viršus ėmė smarkiau ruduoti, o biskvitas dar neiškepęs, tiesiog pridengiu formos viršų folijos arba kepimo popieriaus lapu (tą darydama orkaitės dureles stengiuosei praverti kiek įmanoma mažiau, jog biskvitas nesukristų).
•
Jei biskvitą kepsite 24 cm formoje, naudokite 6 kiaušinius, jei 26 cm - 8 kiaušinius (miltų bei cukraus kiekį didinkite proporcingai).
•
Jei kiaušinius plaksite rankiniu plaktuvu, o ne elektriniu, galite papildomai įdėti šaukštelį kepimo miltelių (sumaišykite juos su miltais), jog biskvitas tikrai gerai iškiltų.
•
Šį biskvita puikiai pavyksta perpjauti į 3 tortui skirtus sluoksnius.
•
Daugiau patarimų apie biskvito kepimą rasite šiame straipsnyje.