INGREDIENTAI: 2.5 kilogramo lydekos
150 gramų lašišos filė
1 galva svogūnų
1 vienetas morkų
0.5 vieneto geltonosios paprikos
3 riekelės batono
0.5 vieneto salierų stiebų
30 gramų aliejaus (naudojau su citrina ir bazilikais)
2 šaukštai manų kruopų
1 sauja žalumynų (bazilikų, krapų, petražolių)
1 šaukštas krakmolo (nubraukto)
1 šaukštelis jūros druskos
3 žiupsneliai maltų lauro lapų
2 žiupsneliai penkių pipirų mišinio
2 žiupsneliai maltos kalendros
2 žiupsneliai džiovintų čiobrelių
2 žiupsneliai džiovinto raudonėlio
1 šaukštas linų sėmenų
Kepimui:
30 gramų aliejaus
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Batoną pamirkyti vandenyje ir nusunkti.
2.
Lydeką nuskusti, perpjauti pilvą kuo mažesniu pjūviu, išimti vidurius, gerai išplauti. Žuvį atskirti nuo odos (oda atidėti) ir ją sumalti kartu su daržovėmis, žolelėmis, bei nusunktu batonu.
3.
Linų sėmenis iš anksto užpilti maždaug 50 g verdančio vandens, uždengti, palaikyti, atvėsinti, sėklas iškošti, skystį sumaišyti su aliejumi ir supilti į žuvies masę.
4.
Suberti į žuvies masę nubrauktą šaukštą krakmolo, manus, druską ir prieskonius, išmaišyti. Būtų gerai, kad toks ruošinys pastovėtų bent pusvalandį.
5.
Lašišos file pabarstyti tais pačiais prieskoniais.
6.
Kloti žuvies faršo į gerai išmirkytą žuvies odą, sudėti lašišos filė, vėl faršo. Užsiūti ir subadyti adata. Aptepti aliejumi. Žuvį dėti į aliejuotą skardą.
7.
Dėti į šaltą orkaitę ir nustačius 50 C laipsnių temperatūrą, kepti 15 min. Tada padidinti temperatūrą iki 100 C laipsnių. Į skardą šalia žuvies supilti stiklinę vandens. Padidinti temperatūrą iki 180 C laipsnių ir kepti 50 min.Taip kepant, žuvis nesprogsta!
8.
Kai iškepa, iš pilvo išimti siūlus, supjaustyti ir puošti daržovėmis, alyvuogėmis, citrinomis.