INGREDIENTAI: 400 gramų moliūgų tyrės (žr. patarimus)
200 mililitrų obuolių sulčių
150 gramų rudojo cukraus
1 šaukštelis malto imbiero
0.5 šaukštelio maltų gvazdikėlių
1 šaukštelis malto muskato
2 šaukšteliai malto cinamono
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 1 val.
1.
Moliūgų sviestui geriausiai rinkitės puodą storesniu bei platesniu dugnu. Puikiai tiks ketaus puodas, nes jis tolygiau kais ir bus mažesnė riziką prisvilinti moliūgų sviestą.
2.
Į puodą dėti moliūgų tyrę, pilti obuolių sultis, berti cukrų ir visus prieskonius. Išmaišyti.
3.
Kaitinti ant kiek didesnės nei vidutinė kaitros, vis pamaišant, kol moliūgų masė pradės burbuliuoti.
4.
Kai masė užvirs, kaitrą sumažinti, kad vos vos virsnotų. Vis pamaišant, kaitinti, kol masė gerokai sutirštės - perbraukus šauktu per dugną, tarpelis turi lėtai užsipildyti atgal sutekančiu sviestu. Priklausomai nuo moliūgų tyrės drėgnumo, užtruks 30 - 50 minučių.
5.
Atvėsusį moliūgų sviestą sudėti į stiklainiuką.
Patarimai:
•
Moliūgų tyrę gaminome labai paprastai - sviestinį moliūgą perpjovėme pusiau, sėklas išskobėme, viršų apšlakštėme alyvuogių aliejumi. Moliūgo puseles dėjome į kepimo skardą pjūviu į viršų ir kepėme iki 180 C laipsnių įkaitintos orkaitės viduryje apie 70 min. Tikslus kepimo laikas priklausys nuo moliūgo dydžio, reikėtų kepti iki moliūgas suminkštėja (peilis turėtų lengvai smigti). Tada moliūgą palikome šiek tiek atvėsti, išskobėme minkštimą ir jį sutrynėme blenderiu. Daugiau būdų pasigaminti moliūgų tyrę rasite šiame straipsnyje.
•
Stiklainiuką šaldytuve galima saugoti apie 2 savaites. Galima šaldyti, tuomet galima bus saugoti apie 2-3 mėnesius.
Kviečiu prisidėti prie pagalbos Ukrainai. Tą galime padaryti aukodami organizacijai "Blue Yellow" ir registruodamiesi "Striprūs kartu",. priimti ar pavežti bėgančius nuo karo. Mūsų visų vienybė ir pagalba Ukrainai yra nenusakomai svarbi!