Porcijų skaičius: 12
AKCIJOS: Rodyti akcijas TAIP NE Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI: 12 vienetų kiaušinių (kambario temperatūros, baltų)
pagal poreikį svogūnų lukštų (paprastų ar rausvųjų)
2 šaukštai acto
pagal poreikį žalumynų
šiek tiek aliejaus
Paruošimo būdas: Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Į maždaug 3 litrų talpos puodą dėkite svogūnų lukštus - jų nespauskite, nepresuokite, tarp jų turi likti natūralūs tarpai. Lukštų dėkite tiek, kad būtų pripildyti maždaug 3/4 puodo. Geltonųjų svogūnų suteiks gelsvai rudą, o rausvųjų svogūnų rudai spalvai suteiks rausvą, šiek tiek į bordinę spalvą. Galima juos maišyti perpus, tuomet spalva bus ruda su švelniu rausviu atspalviu.
2.
Iš anksto pasiruoškite tvirtinimo medžiagą - imkite naujas pėdkelnes ar nailonines kojines, ir jas sukarpyktė gabaliukais - tūbelėmis, maždaug 8 cm ilgio. Kad tūbelės nebūtų kiauros, vieną galą tiesiog užriškite į mazgelį ar užriškite siūlu. Pasiruošėme vokelius kiaušiniams.
3.
Kambario temperatūros kiaušinius šiek tiek sudrėkinkite (taip lengviau prikibs žalumynai) ir apdėliokite norimais žalumynais - lapeliais, gėlių žiedeliais, žolelėmis. Jei neturite, kur pasiskinti, galima naudoti ir pirktines prieskonines žoleles, pvz., kalendros, mėtos lapelius, jei norite dryžuoto - apsukti svogūno laišku. Jeigu žolelės sunkiai laikytųsi prie kiaušinio, galima joms "priklijuoti" panaudoti kiaušinio baltymą.
4.
Žalumynais papuoštą margutį atsargiai dėkite į kojinės vokelį ir užriškite kitą jo galą. Kiaušinius galima susukti ir į marliukus, bet nuo jų ant kiaušinių liks daugiau žymių.
5.
Kiaušinius sudėkite į puodą su lukštais. Dėkite ne ant viršaus, o į tarpus tarp lukštų, kad kiaušiniai būtų jais apsupti. Užpilkite šilsvu vandeniu ir palikite kambario temperatūroje stovėti nakčiai. Taip stovėdami svogūnai paleis šiek tiek dažo ir jau pradės dažyti kiaušinius dar net jų neverdant.
6.
Ryte į puodą su kiaušiniais supilkite actą, puodą užkaiskite ir virkite maždaug 10 minučių nuo užvirimo. Išvirusius kiaušinius palikite pastovėti dar apie pusvalandį. Iš puodo juos išimti reikėtų dar šiltus - taip lengviau nusiims žalumynai. Jei kiaušiniai visiškai atvės, žalumynus nuo kiaušinių nuimti bus sunkiau, jie labiau prilips. Vokelius prakirpkite, išimkite kiaušinius, nuimkite žalumynus.
7.
Kiaušinius nusausinkite. Tuomet servetėlę suvilgykite aliejumi ir lengvai ja "apglostykite" kiaušinį. Nuo aliejaus kiaušiniai bus ne tik dailiai blizgūs, bet ir glotnesni, jų spalva bus tolygesnė. Viskas - galima grožėtis, tikrinti, kieno kiaušinis tvirtesnis, ridenti ir ragauti!