INGREDIENTAI: 1 litras vandens (šilto)
400 gramų rupių ruginių miltų
400 gramų rupių kvietinių miltų
350 mililitrų ruginio raugo (kaip pasigaminti skaitykite čia)
200 gramų skaldytų rugių
100 gramų lukštentų saulėgrąžų
100 gramų linų sėmenų
4 šaukštai medaus (arba pagal skonį)
2 šaukštai kmynų
2 šaukšteliai druskos
šiek tiek aliejaus
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Dideliame dubenyje sumaišau linų sėmenis, lukštentas saulėgrąžas, skaldytus rugius, druską, kmynus, užpilu 1 stikline verdančio vandens, išmaišau, dėdu medų, dar kartą išmaišau ir palieku pastovėti 8 - 10 minučių. Truputį saulėgrąžų ir linų sėklų galima atsidėti pabarstymui prieš kepimą.
2.
Į dubenį suberti miltus, dėti raugą ir pilti likusį šiltą vandenį. Išmaišau ir minkau 10 - 15 minučių. Tešla turi būti minkšta, tiršta.
3.
Kepimo formas ištepu aliejumi, pabarstau ruginiais miltais ir dedu tešlą. Tešla turi užpildyti maždaug du trečdalius formos, kepama duona dar pakyla. Tešlos paviršių išlyginti drėgnu delnu, uždenti formas rankšluostėliu ir palikti kilti 5 - 7 valandas.
4.
Jei norite, pabarstykite saulėgražų sėklomis ir linų sėmenimis. Kepu iki 190 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 - 60 minučių. Iškepusią apkloti drėgnu rankšluosteliu ir palikti pastovėti 10 minučių. Duoneles išimti iš formų, dėti ant lentutės ir palikti vėsti uždengtas rankšluostėliu.