INGREDIENTAI: 6 riekės duonos (naudojome čiabatą, bet tinka ir kitokia puri duona)
400 gramų svogūnų
150 gramų sūrio (gerai besilydančio, naudojome VILVI Memel Prussia)
60 gramų sviesto
1 šaukštas balzaminio acto (nebūtina)
0.5 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
1/3 šaukštelio druskos
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 45 min.
1.
Svogūnus nulupame su supjaustome vidutinio storio pusžiedžiais. Neišigąskite, jog svogūnų atrodo daug - kepant jų tūris sumažės 4-5 kartus.
2.
Keptuvėje ištirpiname 30 g sviesto, dedame svogūnus ir kepame ant nedidelės ugnies (karts nuo karto pamaišydami) apie 25-30 minučių arba iki svogūnai taps gintarinės spalvos. Jeigu kepant svogūnai imtų skrusti, sumažinkite ugnį ir įpilkite šlakelį vandens.
3.
Tada supilkite balzaminį actą (jei naudojate), įberiame druskos bei pipirų ir dar apie minutę maišydami pakaitiname. Nuimame nuo ugnies.
4.
Sūrį sutarkuojame vidutiniškai stambiai.
5.
Tarkuotą sūrį sumaišome su karamelizuotais svogūnais. Šią masę paskirstome ant 3 duonos riekelių. Uždengiame likusiomis riekelėmis.
6.
Keptuvėje įkaitiname gabalėlį sviesto (apie 10-15 g), sudedame sumuštinius ir kepame ant vidutinės kaitros apie 2-3 minutes. Tada dedame dar gabalėlį sviesto, sumuštinius apverčiame ir kepame dar apie 2-3 minutes (arba iki sūris išsilydys).
7.
Dar karštus sumuštinius iškart tiekiame ir skanaujame!
Patarimai:
•
Jei norite svogūnus paruošti greičiau, po 10-15 kepimo minučių galite įberti šaukštelį cukraus - jis pagreitina karamelizacijos procesą.
•
Jei kepant duona imtų per daug skrusti, sumuštinius apverskite anksčiau ir šiek tiek sumažinkite kaitrą. Tokiu atveju kepkite vis pavartydami iki abi pusės apskrus, o sūris išsilydys.