INGREDIENTAI: 5 kilogramai bulvių
1 kilogramas bulvių (virtų)
Įdarui:
1 kilogramas varškės (geriau sausesnės)
100 gramų grietinės
šiek tiek druskos
šiek tiek pipirų
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Virtas bulves geriausiai virti su lupenomis, nes tada jos išsaugo daugiausiai krakmolo. Bet kai laiko nėra, tai tiesiog jas supjaustau į keturias dalis ir verdu. Išvirusias ir atvėsusias bulves sutrinti į košę.
2.
Žalias bulves taip pat sutrinti, į bulvių tarkius visada dedu vitamino C, kad jie nepatamsėtų, tokiam kiekiui ištirpinu dvi vitamino C tabletes bulvių sultyse.
3.
Tarkius nuspausti per tankų audinį, bet saikingai, kad masė neliktų per sausa. Skysčio neišpilti, šiek tiek palaukti, kol nusistovės krakmolas, ir jį grąžinti į tarkius. Sumaišyti žalių bulvių tarkius, virtas sutrintas bulves ir krakmolą.
4.
Įdarui varškę pagardinti trupučiu druskos ir pipirų, dėti grietinės ir išmaišyti. Jeigu varškė skystoka, į ją dar dėti truputuką krakmolo.
5.
Iš bulvių masės formuoti cepelinus, į juos dėti varškės įdaro.
6.
Dideliam puode užvirti vandenį, jį pagal skonį pasūdyti. Kai vanduo užvirs, atsargiai sudėti cepelinus ir virti apie 20 minučių, cepelinams iškilus į paviršių, kaitrą sumažinti.
7.
Virdama krakmolo į vandenį papildomai nededu, bet patarimas jaunoms šeimiminkėms - jeigu bijote, kad cepelinai virdami gali išsileisti, galima kiekvieną cepeliną prieš verdant vos vos apvolioti krakmole.
8.
Išvirusius cepelinus galima patiekti su šoninės ir svogūnų padažu - pakepinti svogūnus ir žalią šoninę, nupilti riebalus, jeigu jų būna per daug. Cepelinams su varške taip pat labai tinka senovinis padažas - tirpintas sviestas, sumaišytas su grietine ir pagardintas trupučiu druskos bei pipirų.