INGREDIENTAI: 700 gramų kvietinių miltų (aukščiausios rūšies, ne ekstra)
130 mililitrų pieno
120 mililitrų vandens
120 gramų grietinės
60 gramų sviesto (+30 g formai patepti)
50 gramų cukraus
70 gramų sūrio (naudojau VILVI Memel Piquant)
2 saujos svogūnų laiškų (arba kitų žalumynų, smulkintų)
2 vienetai kiaušinių
8 gramai sausų mielių
1.5 šaukštelio druskos
Papildomai:
1 vienetas kiaušinių
šiek tiek druskos
šiek tiek pipirų
30 gramų sviesto
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Į nedidelį puodą berti 45 gramus miltų. Maišant šluotele supilti pieną, gerai išmaišyti, kad neliktų gumuliukų. Supilti vandenį, išmaišyti.
2.
Šį mišinį kaitinti ant nedidelės ugnies vis maišant iki smarkiai sutirštės (apie 7-10 minučių). Nukelti puodą nuo kaitros. Plikinį sukrėsti į dubenį, kuriame maišysite tešlą, ir palikti truputį atvėsti.
3.
Į dubenį su plikiniu sukrėsti grietinę, ištirpintą sviestą, berti cukrų, druską, įmušti kiaušinius. Išmaišyti.
4.
Suberti likusius miltus ir mieles. Gerai išmaišyti iki masė taps vientisa. Tuomet minkyti apie 8 - 10 minučių iki tešla bus minkšta, elastinga (aš minkiau virtuviniu kombainu, bet galima ir rankomis).
5.
Tešlą suspausti į kamuolį, dėti į dubenį ir uždengti rankšluostėliu. Palikti šiltoje vietoje pakilti 1 - 2 valandas iki tešlos tūris padvigubės.
6.
Stalą pabarstyti miltais, dėti tešlą ir lengvai iškočioti daugmaž 30 x 30 cm kvadratą.
7.
Jį per visą plotį apibarstyti svogūnų laiškais ir tarkuotu sūriu. Tešlą susukti į suktinuką.
8.
Paruoštą suktinuką švelniai spustelėti delnais ir šiek tiek paplatinti į stačiakampį. Aštriu peiliu supjaustyti į 24 apylygius gabaliukus.
9.
Imti po vieną gabaliuką ir rankomis suformuoti apvalią bandelę (aš pirmiausia truputį suspaudžiu kraštus ir suimdama už jų išverčiu rutuliuką, jį tada pasidedu sujungimais žemyn). Taip paruošti visas bandeles.
10.
Bandeles dėti į dosniai sviestu pateptą formą (naudojau 34 x 22 cm) vieną šalia kitos. Formą uždengti rankšluostėliu ir palikti pakilti šiltoje vietoje apie 30 - 60 minučių (bandelės turėtų padvigubėti).
11.
Bandelių viršų aptepti lengvai paplaktu kiaušiniu. Pabarstyti šviežiai grūstais pipirais ir trupučiu jūros druskos.
12.
Bandeles dėti į iki 180 C laipsnių įkaitintos orkaitės vidurį ir kepti apie 30 minučių.
13.
Dar šiltas bandeles aptepti sviestu. Palikti atvėsti formoje apie 5-10 minučių, o tada atsargiai išimti ir perdėti ant grotelių.
14.
Bandeles galite tiekti tiek šiltas, tiek atvėsusias.
Patarimai:
•
Jokiu būdu nepraleiskite miltų plikinio išvirimo. Ši iš Japonijos atkeliavusi technika (vadinama tangzhong) nepamainoma - dėl jos bandelės bus puresnės bei drėgnesnės, o su tešla dirbti lengvai, ji beveik nelips prie rankų.
•
Mielinę tešlą aš dažniausioai kildinu taip - pašildau orkaitę iki 50 laipsnių, tada kaitrą išjungiu, o dureles trumpam praveriu, kad orkaitė šiek tiek avėstų (temperatūra nukristų iki 30-35 laipsnių), tada ant grotelių padedu dubenį su tešla ir orkaitę uždarau (kaitros nejungiu).
•
Šias plėšomas bandeles galima pasiruošti ir iš vakaro. Tokiu atveju sudėję jas į formą ne kildinkite, o pridenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą. Kitą dieną išimkite, nuimkite plėvelę (jei bandelių viršus atrodo sausokas, patepkite trupučiu vandens) ir palikite pakilti (kambario temperatūroje arba kaip aprašyta 2-ame patarime), o tada patepkite kiaušiniu ir kepkite pagal receptą.Turėkite mintyje, kad išimtos iš šaldytuvo jos kils kiek ilgiau (gali užtrukti 2-3 valandas).