INGREDIENTAI: Įdarui:
2 vienetai svogūnų (supjaustytų pusžiedžiais)
6 riekės šaltai rūkytos šoninės (pjaustytos 2,5 cm gabalėliais)
0.5 stiklinės pieno
0.5 stiklinės grietinėlės
140 gramų puskiečio sūrio (naudojau Gruyčre)
2 vienetai kiaušinių
1 vienetas kiaušinių trynių (didelio)
1 šaukštas alyvuogių aliejaus (arba sviesto)
2 vienetai čiobrelių šakelių
1 žiupsnelis muskato drožlės
šiek tiek druskos
šiek tiek maltų juodųjų pipirų
Tešlai:
175 gramai miltų (apytikriai + trupučio pabarstymui)
110 gramų sviesto (šalto)
30 mililitrų vandens (ledinio, apytikriai)
7 gramai cukraus
2 gramai druskos
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Virtuviniame kombaine išmaišyti sausus tešlos ingredientus. Sudėti šaltą, gabalėliais pjaustytą sviestą ir pulsuojant trinti apie 15 sekundžių. Toliau trinant supilti 60 ml ledinio vandens. Patikrinti, ar tešla jau minkoma, jei dar ne, pilti dar šiek tiek vandens. Netrinti ilgiau nei 30 sekundžių, nes ištirps sviestas.
2.
Tešlą suformuoti į vientisą kamuolį, įvynioti į maistinę plėvelę ir 30 minučių padėti į šaldytuvą.
3.
Ant militais pabarstyto paviršiaus iškočiokite iš tešlos apie 35 cm skersmens ir pie 0,5 cm storio apskritimą. Įklokite tešlą į 25 cm skersmens kepimo skardą nuimamu dugnu ir rantytais kraštais. Tešlos perteklių nupjaukite sulig kepimo formos viršumi. Šakute subadykite tešlos dugną. Tešlą atšaldykite šaldytuve ar šaldiklyje, kol ji sutvirtės, apie 30 min.
4.
Įkaitinkite orkaitę iki 205ºC. Ant tešlos užklokite kepimo popieriaus ir užberkite džiovintų pupelių ar žirnių. Kepkite kol tešlos kraštai pradės ruduoti, apie 25 minutes. Nuimkite kepimo popierių su pupelėmis ir dar kepkite apie 5 minutes, kol tešlos dugnas apdžius. Išimkite tešlą iš orkaitės ir palikite atvėsti.
5.
Pasiruoškite įdarą. Didelėje keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų arba sviestą, sudėkite šoninės gabalėlius ir kepkite kol jie pasidarys traškūs (paspirginkite juos). Išgriebkite šoninės gabaliukus iš keptuvės ir nusausinkite ant popierinio rankšluosčio.
6.
Šiek tie sumažinkite kaitrą ir toje pačioje keptuvėje kepkite susmulkintus svogūnus su čiobrelio šakelėmis. Kartkartėmis pamaišykite. Kepkite apie 45 minutes, kol svogūnai paruduos ir karamelizuosis. Išimkite čiobrelio šakeles ir sumaišykite svogūnus su keptais šoninės gabalėliais. Palikite atvėsti.
7.
Dubenyje sumaišykite pieną, grietinėlę, kiaušinius ir trynį iki vientisos masės. Įbrekite tarkuoto muskato riešuo, druskos ir pipirų.
8.
Ant paruošto pyrago pagrindo užberkite pusę tarkuoto sūrio, paskirstykite įdarą, vėl užberkite sūrio ir atsargiai užpilkyte pieno, grietinėlės ir kiaušinių plakiniu. Kepkite iki 160ºC įkaitintoje orkaitėje apie 35 minutes. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite prieš patiekdami. Valgyti galima šiltą (ne karštą) arba kambario temperatūros. Aš labiausiai mėgstu kambario temperatūros.