INGREDIENTAI: 275 gramai miltų
200 gramų marcipanų masės
125 gramai pieno
1 vienetas apelsinų (sulčių ir žievelės)
1 vienetas kiaušinių
50 gramų cukatų
50 gramų razinų
50 gramų sviesto (minkšto)
40 gramų apelsinų cukatų
25 gramai džiovintų spanguolių
25 gramai cukraus
2 šaukštai brendžio
7 gramai sausų mielių
1/3 šaukštelio cinamono
1/3 šaukštelio maltų gvazdikėlių
1/3 šaukštelio malto muskato
1 žiupsnelis druskos
Aptepimui:
25 gramai sviesto (lydyto)
Pabarstymui:
šiek tiek cukraus pudros
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Apelsinų cukatas, įvairius džiovintus vaisius susmulkinkite. Įmaišykite apelsino žievelę, suberkite razinas ir spanguoles.
2.
Nedideliame prikaistuvyje sumaišykite apelsinų sultis su brendžiu, pakaitinkite, bet neužvirinkite. Supilkite ant džiovintų vaisių. Palikite 1 - 2 valandas, kad išbrinktų (aš palikau per naktį).
3.
Pašildykite pieną, bet neužvirinkite (šildyti reikėtų daugiausiai iki 40 C). Įmaišykite cukrų ir sausas mieles. Palikite keletui minučių, kol mielės suveiks ir pienas suputos. Supilkite viską į dubenį ar kombaino indą. Suberkite miltus, prieskonius (cinamoną, gvazdikėlius, muskatą), druską. Minkykite, kol ingredientai truputį susimaišys. Įmuškite kiaušinį ir sudėkite minkštą sviestą. Minkykite apie 5 minutes, kol tešla nebelips prie indo sienelių, taps elastinga ir vientisa. Suformuokite kamuoliuką ir įdėkite jį į lengvai aliejumi pateptą indą. Pridenkite rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje, kol padvigubės, apie 1 valandą.
4.
Išverskite pakilusią tešlą ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus, išminkykite pirštais į plokščią ovalą. Nukoškite džiovintus vaisius. Į tešlos centrą sudėkite džiovintus vaisius, užlankstykite tešlos kraštus link centro ir minkykite tešlą, kol vaisiai gerai įsimaišys visur. Iškočiokite į pailgą ovalą.
5.
Paimkite marcipaną ir iškočiokite jį rankomis į pailgą (trumpesnę nei tešla) "dešrelę", dėkite ją arčiau vienos iš kraštinių ir užklokite likusia tešlos dalimi. Gerai užspauskite sujungimą, kad kepant neatsidarytų. Atsargiai perkelkite stollen'ą ant kepimo popieriumi išklotos skardos, pridenkite rankšluosčiu ir palikite, kol pakils, apie 1 valandą.
6.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Kepkite apie 45 - 50 minučių. Ištraukite, palikite 5 minutes pravėsti ir aptepkite lydytu sviestu. Palikite visiškai atvėsti. Apibarstykite cukraus pudra.
Daugiau skanių ir patikrintų receptų galite rasti Ingos knygoje "Graikijos virtuvė"