INGREDIENTAI: 1 kilogramas bulvių
240 gramų sūrio (naudojau prancūzišką Reblochon)
200 gramų karštai rūkytos šoninės
2 galvos svogūnų
100 mililitrų balto sauso vyno
2 šaukštai grietinės, 30% riebumo
1 šaukštas sviesto
1 šlakelis alyvuogių aliejaus
1 skiltelė česnako
1 žiupsnelis druskos
1 žiupsnelis maltų juodųjų pipirų
1 žiupsnelis malto muskato
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 1 val.
1.
Bulves nuskutame ir nuplauname po šaltu vandeniu. Jas supjaustome maždaug 1 cm griežinėliais. Tuomet dedame į verdantį, lengvai pasūdytą vandenį ir verdame apie 10 min. Peiliu patikriname, ar bulvės išvirusios, tačiau jos neturi pradėti irti.
2.
Keptuvėje įkaitiname alyvuogių aliejų ir ant vidutinio stiprumo ugnies pakepiname smulkintus svogūnus, kol jie tampa permatomi. Tuomet sudedame šiaudeliais pjaustytą šoninę ir dar šiek tiek viską pakepiname. Galiausiai supilame baltą sausą vyną ir leidžiame jam šiek tiek išsigaruoti (apie 4 min), retkarčiais pamaišant.
3.
Orkaitę įkaitiname iki 180°C (režimas viršus/apačia) ir pasiruošiame kepimo indą. Aš naudojau keramikinį stačiakampį indą, skirtą orkaitėms. Visus jo kraštus ir šonus aptepame sviestu ir įtriname česnaku. (česnako skiltelę prieš tai šiek tiek patraiškome plokščiu peilio paviršiumi, kad išsiskirtų sultys). Tuomet į riebalais ir česnaku išteptą indą dedame išvirtas bulves ir apkepintus vyne svogūnus bei šoninę. Ant viršaus dedame du kupinus šaukštus grietinės, žiupsnelį druskos, pipirų ir malto muskato ir viską išmaišome šaukštu. Grietinė, šoninė ir svogūnai turi tolygiai pasiskirstyti.
4.
Galiausiai "Reblochon" sūrį dideliu virtuviniu peiliu perpjauname išilgai per pusę ir dedame ant bulvių mišinio, pluta į viršų. Šie du sūrio apskritimai turėtų padengti beveik visą indo paviršių.
5.
Kepame 180° C orkaitėje 35 min., kol sūris bus visiškai išsilydęs, o jo pluta gražiai apskrudusi.