INGREDIENTAI: 320 gramų sausainių (naudojome Gaidelio su spanguolėmis)
320 gramų varškės (sausesnės)
160 gramų sviesto
160 gramų kondensuoto pieno, saldinto
100 gramų džiovintų spanguolių
100 gramų migdolų (arba kitokių riešutų)
1 šaukštelis vanilinio cukraus
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 20 min.
1.
Sausainius sulaužyti nedideliais gabalėliais.
2.
Spanguoles užpilti verdančiu vandeniu ir palaikyti 5 minutes. Nusunkti.
3.
Migdolus elektriniu trintuvu pasmulkinti (iki trupinių sutrinti nereikia).
4.
Varškę, kubeliais supjaustytą sviestą, kondensuotą pieną ir vanilinį cukrų dėti į dubenį. Rankiniu elektriniu trintuvu viską sutrinti iki glotnios masės.
5.
Varškės masę sumaišyti su sausainiais, džiovintomis spanguolėmis ir smulkintais migdolais. Sukrėsti į norimą formą (mes naudojome apvalią silikoninę, skirtą kepti keksui).
6.
Padėti į šaldytuvą nakčiai, kad tinginys sustingtų.
7.
Pjaustyti ir skanauti!
Patarimai:
•
ĮDOMUS FAKTAS: Kaip yra rašęs žinomas lietuvių etnografas Liudvikas Adomas Jucevičius, Lietuvių mitologijoje Perkūnas yra nedviprasmiškai susijęs su rūgpieniu bei varške. „Lietuvių liaudis mano, kad perkūno ugnies kitaip užgesinti negalima, kaip tik su rūgusiu pienu, nes Perkūnas tą skanėstą labiausiai mėgsta".