INGREDIENTAI: 300 gramų saulėgrąžų
150 gramų cukraus
60 mililitrų vandens
1.5 šaukšto aliejaus (neutralaus skonio arba saulėgrąžų)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 30 min.
1.
Saulėgrąžas suberiu į sausą keptuvę ir maišydama and vidutinės ugnies pakepinu, jog lengvai apskrustų. Tada išberiu į keptuvės į dubenį ir palieku visiškai visiškai atvėsti (tas svarbu!). Atvėsusias sutrinu virtuviniu kombainu iki kuo smulkesnių trupinių.
2.
Į puodą suberiu cukrų, užpilu vandeniu ir verdu, kol visiškai ištirpsta. Tada supilu alieju ir paverdu ant nedidelės ugnies dar kokias 6-7 minutes. Puodą sirupo virimui geriau imkite aukštesniais kraštais, nes virdamas jis gana putoja, taip ir turi būti.
3.
Tada sirupą nuimu nuo ugnies, palieku 1-2 minutes pastovėti, jog vos vos atvėstų, ir dar karštą supilu ant sutrintų saulėgrąžų. Labai gerai išmaišau, jog sirupas tolygiai pasiskirstytų.
4.
Masę dedu į kepimo popieriumi išklotą formelę (puikiai tiks pvz. kekso forma), tvirtai ją suspausdama (kaip kad formuojant tinginį), jog neliktų oro tarpų. Kai chalva visiškai atvėsta, dedu ją valandai-dviems į šaldytuvą, jog galutinai sutvirtėtų, o tada jau galima valgyti :)
5.
Beje, kai norisi sveikiau, galima pasigaminti ir chalvos variantą be cukraus - tiesiog sutrintas saulėgrąžas sumaišyti su šiek tiek medaus (dedu jo tik tiek, kad saulėgrąžos suliptų na ir kad jaustųsi saldumo) ir iš masės formuoti tokius kamuoliukus - triufeliukus, nes be cukraus chalva gautųsi biri ir nesipjaustytų, o kamuoliukai puikiai tą išsprendžia, gaunasi maistingi vieno kąsnio gardėsiai. Aišku, skonis nuo tikrosios chalvos skirsis, bet kaip sveikesnė alternatyvą prie kasdienės kavos puodelio labai skaniai tinka :)