INGREDIENTAI: 1 kilogramas morkų
2 šaukšteliai rupios druskos (apie 20 g)
5 skiltelės česnako (ar 6)
1 žiupsnelis krapų (šaldytų ar šviežių kotų ar žiedynų)
1 žiupsnelis vyšnių lapų (šaldytų ar šviežių)
1 žiupsnelis juodųjų serbentų lapų (šaldytų ar šviežių)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 30 min.
1.
Morkas nuskutu, pjaustykle ar paprasčiausiu peiliu supjaustau plonais griežinėliais ir sudedu į hermetiškai uždaromą puodą ar stiklainį.
2.
Beriu druską, smulkiai supjaustytus česnakus ir lapus. Viską gerai sumaišau, indą uždengiu ir palieku šiltoje vietoje.
3.
Kasdien indą bent kelis kartus papurtau, atidariusi pauostau, dažniausiai trečios dienos pradžioje morkos jau kvepia šviežiai raugintais agurkais. Tuomet morkas sudedu į patogų indą ir jį sandėliuoju šaldytuve.
Patarimai:
•
Ar būtini lapai? Jeigu neturite jokių lapų, galite naudoti prekybos centruose net ir žiemą randamą prieskonių mišinį konservavimui, jie dažniausiai būna pačioje apatinėje prieskonių lentynoje. Skonis dėl kalendros grūdelių būna kiek kitoks, bet irgi labai malonus.
•
Kaip patiekti? Taip ruoštos morkos puikiai tinka garnyrui ar tiesiog užkandžiui. Kitaip, nei sūryme mirkusios tradiciniu būdu raugintos morkos, šios išlieka labai traškios, ilgai kramtomos, su maloniu saldumo ir sūrumo duetu bei prieskonių skoniais ir aromatais.
•
Kiek ruošti? Dažniausiai ruošiu kilogramą morkų, tiek mums dviems pakanka 5-7 dienoms.
Kviečiu prisidėti prie pagalbos Ukrainai. Tą galime padaryti aukodami organizacijai "Blue Yellow" ir registruodamiesi "Striprūs kartu",. priimti ar pavežti bėgančius nuo karo. Mūsų visų vienybė ir pagalba Ukrainai yra nenusakomai svarbi!