TOPWAREZ.LT
Pratybų atsakymai
Patarlė:
Citrininis sūrio pyragas
Citrininis sūrio pyragas

Porcijų skaičius: 10


INGREDIENTAI:
Pagrindui:
120 gramų miltų
100 gramų sviesto (šalto, ką tik iš šaldytuvo)
50 gramų cukraus
Viršui:
400 gramų kreminio sūrio (arba maskarponės sūrio)
500 gramų rikotos sūrio (arba varškės)
4 vienetai kiaušinių
150 gramų cukraus
2 vienetai citrinų (vidutinio dydžio)
1.5 šaukšto kukurūzų krakmolo (arba bulvių krakmolo ar miltų)
1 šaukštelis vanilinio cukraus
Patiekiant:
200 mililitrų grietinėlės, 35% riebumo
2 šaukštai cukraus

PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Dubenyje miltus sumaišykite su cukrumi. Suberkite kubeliais pjaustytą šaltą sviestą. Jei tešlą ruošiate virtuvės kombaine kaip aš, smulkinkite pulsuodami iki tešla ims priminti duonos trupinius. Jei ruošite be kombaino, tiesiog trupinkite sviesto gabalėlius tarp pirštų, vis padengdami juos miltais, iki konsistencija bus trupinių.

2.
Trupinius sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą formą (naudojau 20cm skermens). Spausdami mažu indeliu arba šaukštu suformuokite pagrindą.

3.
Jį kepkite iki 150C įkaitintos orkaitės viduryje 30 min.

4.
Iškart pašovę pagrindą, pradėkite ruošti kremą, kad jis spėtų šiek tiek pastovėti (susprogs dalis oro burbuliukų ir sūrio pyragas iškeps lygesnis). Į indą dėkite rikotą, kreminį sūrį, cukrų, krakmolą, įtarkuokite abiejų citrinų žieveles ir įspauskite apie 60 ml citrinos sulčių (daugmaž iš 1.5 vidutinės citrinos). Viską sutrinkite elektriniu trintuvu (aš tryniau virtuvės kombainu) iki glotnios tekstūros.

5.
Įmuškite kiaušinius ir dar kartą sutrinkite. Netrinkite per ilgai, jog nepatektų per daug oro - tik iki kiaušiniai tolygiai pasiskirstys sūrio kreme.

6.
Ant iškepusio pagrindo supilkite kremą, išlyginkite paviršių. Lengvai trinktelkite pyragą kelis kartus į stalviršį, jog susprogtų esantys oro burbuliukai. Jei matote iškilusių nesprogusių, juos susprogdinkite smeigtuku ar šakute - pyragas bus lygesnis.

7.
Pyragą šaukite į iki 150C įkaitintos orkaitės vidurį (ne ant vidurinės lentynos, o kad pats pyragas būtų per vidurį, ne per arti kaitinimo elemento). Kepkite apie 60-70 min iki pyrago šonai sutvirtės, o viduriukas pajudinus formą už krašto dar truputį liuliuos lyg žele.

8.
Orkaitę išjunkite, dureles vos vos praverkite (įdėkite į tarpą rankšluostėlį) ir leiskite sūrio pyragui lėtai atvėsti orkaitėje.

9.
Atvėsusį dėkite į šaldytuvą bent 2-3 valandoms (arba nakčiai).

10.
Prieš patiekdami sūrio pyrago viršų galite papuošti grietinėl, išplakta su pora šaukštų cukraus ir trupučiu citrinos sulčių (panaudojau nuo sūrio masės likusią citrinos puselę).




admin · 2022-10-21 03:00 · 264 peržiūrėjo

Komentarai:

Spausk Patinka!
Komentatorių TOP 10
shule.lt