INGREDIENTAI: 800 gramų juodos duonos
800 gramų cukraus
50 gramų šlapių mielių
2 saujelės kmynų
1 saujelė razinų
12 litrų vandens
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Duoną supjaustyti riekelėmis, palikti džiovintis.
2.
Į didelius puodus sudėti sudžiovintos duonos riekeles, suberti kmynus, užpilti šaltu vandeniu. Užvirus vandeniui pavirti 10 minučių, išjungti ugnį, leisti nusistovėti tirščiams. Nukošti per sietą išklotą marlės gabalu į vieną didelį indą. Aš naudoju 12 litrų talpos kibirą.
3.
Dalį cukraus, maždaug 1 valgomą šaukštą užberti ant mielių, išmaišyti.
4.
Likusį cukrų suberti į girą, gerai išmaišyti. Leisti girai atvėsti, kol bus tik drungna. Tuomet supilti ištrintas mieles, gerai išmaišyti. Indą uždengti dangčiu ir šiltai apkloti. Palikti 8-12 valandų, o geriausiai per naktį.
5.
Ryte atidengus, gira būna gražiai suputojus. Tuomet ją reikia išpilstyti į turimas talpas. Tai gali būti stiklainiai, buteliai. Aš pilstau į tris 5 l talpos butelius nuo vandens. Svarbu nepripilti talpų labai pilnų. Į kiekvieną įberti razinų, pastatyti šaltai. Gerai atvėsusią girą jau galima gerti. Išpilsčius į talpas, pirmą dieną reikia nepamiršti keletą kartų atidengti sandarius dangtelius, kad išeitų susikaupusios dujos.