INGREDIENTAI: 360 gramų oreo sausainių (apie 32 sausainių)
500 gramų maskarponės sūrio (šalto)
400 mililitrų grietinėlės, 35% riebumo (šaltos)
100 gramų cukraus
4 vienetai kiaušinių trynių (nebūtina, žr. patarimus)
1 stiklinė kavos (paruoštos mėgiamu būdu, tinka ir be kofeino)
šiek tiek kakavos
Papuošimui:
5 vienetai oreo sausainių
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 30 min.
1.
Į karščiui atsparų dubenį sudėkite kiaušinių trynius ir cukrų. Dėkite dubenį virš garų onelės (žr. patarimus) ir maišydami šluotele kaitinkite apie 7-8 min, iki cukrus beveik iširps, o masė pašviesės ir pastebimai sutirštės. Nuimkite nuo kaitros ir palikite šiek tiek atvėsti. Šis žingsnis skirtas tam, kad pasterizuotume trynius.
2.
Į kitą indą sudėkite maskarponę ir šiek tiek paplakite (arba išmaišykite šaukštu), jog būtų vientisesnė. Per kelis kartus sudėkite atvėsusią trynių masę, kaskart išmaišydami arba labai trumpai paplakdami iki masė bus vientisa.
3.
Kitame inde grietinėlę išplakite iki standumo ir švelniais judesiais įmaišykite į maskarponės masę.
4.
Imkite po vieną oreo sausainį ir jį labai trumpai iš abiejų pusių pamerkite į kavą - vienu mirktelėjimu suvilgykite vieną sausainio pusę, kitu - kitą.
5.
Pamirkytą sausainį dėkite i indą, kuriame tieksite tiramisu. Aš naudojau apvalų 23 cm indą, bet tinka ir 20x20 cm kvadratinis ar panašaus dydžio (žr. patarimus). Taip vienu sluoksniu išdėliokite visus sausainius. Tarpeliai, kurie lieka dėl apvalios sausainių formos, nieko tokio, o jei nutinka didesnis tarpukas, jį užpildykite perpus perpjautu sausainiu ar jo ketvirčiu.
6.
Ant sausainių dėkite pusę maskarponės kremo. Ant jo vėl dėkite kavoje pamirkytų oreo sausainių sluoksnį. Ant jų - likusį kremą.
7.
Paruoštą tiramisu dėkite į šaldytuvą nakčiai.
8.
Prieš patiekdami pabarstykite kakava ir papuoškite sulaužytais oreo sausainiais.
Patarimai:
•
Kiaušinių tryniai. suteikia kremui ypatingo skonio ir tekstūrpos, bet jei skubate, galite jų nedėti, o tiesiog cukrų išmaišyti su maskarpone arba išplakti su grietinėle.
•
Indo dydis. Aš naudojau apvalų 23cm skersmens ir jam iškloti man pakako 32 sausainių. Tokio sausainių kiekio pakaktų ir 20x20 cm indui. Kadangi kremo sluoksniai gaunasi gana stori (man taip labai patinka), jo turėtų pakakti ir didesniam indui, pvz. 24-26 cm apvaliai formai ar 20x30 cm stačiakampei, tik tokiu atveju reikės daugiau sausainių.
•
Garų vonele vadinama, kai į nedidelį puodą ar prikaistuvį įpilama vandens pripildant daugmaž trečdalį. Vanduo užvirinamas, tada kaitra sumažinama, kad vanduo tik garuotų, bet aktyviai nevirtų. Ant puodo dedamas dubuo su ingredientais (šiuo atveju atveju - kiaušinio trynių ir cukraus mišiniu). Dubens dugnas turėtų neliesti vandens. Kaitinant virš vandens vonelės ingredientai šyla tolygiau negu ant tiesioginės kaitros. Pvz. jei trynius kaitintumėte tiesiai prikaistuvyje, didelė tikimybė, jog jie išvirtų ir atsirastų gumuliukų.