INGREDIENTAI: 1.5 kilogramo bulvių (tvirtų, nedidelių)
600 mililitrų grietinėlės (riebios)
300 gramų pieno (riebesnio)
60 gramų sviesto
4 skiltelės česnako
1 vienetas lauro lapų
1 žiupsnelis malto muskato
pagal skonį maltų juodųjų pipirų
pagal skonį druskos
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Grietinėlę su pienu supilkite į staragudnį puodą ir išmaišykite. Įdėkite lauro lapą, nuluptas ir į keletą dalių perpjautas česnako skilteles, pagardinkite druska, pipirais ir maltu maskatu. Užkaiskite iki kad beveik užvirtų (užvirinti nereikia, tik iki kraštuose ims formuotis burbuliukai), o tada nuimkite nuo ugnies ir palikite pravėsti, kol ruošite bulves. Prieš pilant šį mišinį ant bulvių, lauro lapą ir česnako skilteles išgriebkite.
2.
Bulves nuskuskite ir supjaustykite labai plonomis 2-3 mm storio riekutėmis. Patogiausia pjaustyti specialia pjaustykle, bet aišku, galima ir peiliu, tik užtruks ilgiau.
3.
Kepimo indą dosniai patepkite sviestu ir išklokite vienu bulvių riekelių sluoksniu. Bulvių riekeles dėkite į kepimo indą taip, kad jų krašteliai truputį persidengtų, lyg žvyneliai. Tada riekeles atsargiai užpilkite grietinėlės mišiniu, tiek kad apsemtų bulves. Tada dėkite antrą bulvių sluoksnį ir vėl užpilkite grietinėlės mišiniu. Taip kartokite, kol susluoksniuosite visas bulves ir supilsite grietinėlę. Apkepo viršų apdėliokite likusio sviesto riekelėmis.
4.
Šaukite į iki 150 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 1.5 - 2 valandas. Kremiško prancūziško bulvių apkepo skonio paslaptis - būtent ilgas lėtas kepimas neaukštoje temperatūroje. Kepimo metu patikrinkite, ar neskrunda apkepo viršus. Jeigu imtų skrusti, kepimo formą pridenkite folijos lakštu.
5.
Likus daugmaž 10 minučių iki kepimo pabaigos, orkaitės temperatūrą padidinkite iki 220 laipsnių, kad apkepo viršus gražiai apskrustų.
6.
O tada traukite iš orkaitės ir gardžiuokitės! Apkepą galite tiekti kaip pagrindinį patiekalą su lengvomis salotomis šalia ar kaip nuostabų garnyrą prie mėsos aš žuvies patiekalų.
7.
O jeigu norite sužinoti daugiau apie tradicinio pranzūziško bulvių apkepo gaminimą ir kas svarbu, jog jis pavyktų tobulas, rekomenduojame perskaityti šį straipsnį.