INGREDIENTAI: 5 vienetai kiaušinių baltymų (L dydžio kiaušinių)
200 gramų cukraus
1 šaukštas kukurūzų krakmolo
1 šaukštas baltojo vyno acto
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
1 žiupsnelis druskos
Kremui:
250 mililitrų grietinėlės, 35% riebumo (plakamosios)
200 gramų maskarponės sūrio
120 gramų cukraus pudros
1 šaukštelis citrinos žievelės (tarkuotos, nebūtina)
Papuošimui:
pagal poreikį uogų (šviežių)
pagal poreikį liofilizuotomis uogomis (naudojome Supergarden)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Pirmiausia pasiruošiame morengą. Į švarų ir sausą dubenį supilame kiaušinių baltymus ir įdedame žiupsnelį druskos. Elektriniu plaktuvu pradedame plakti baltymus. Kai jie pasiekia minkštų putų konsistenciją po truputį pradedame berti cukrų – beriame po vieną valgomąjį šaukštą (kitą dedame tik kai visiškai išsimaišo prieš tai subertas). Plakame kol baltymai tampa standūs – jie neturi kristi ar lengvai slysti nuo mentelės. Juokas juokais, bet aš dažniausiai apverčiu dubenį su baltymais virš galvos, jei neiškrito vadinasi geri :)
2.
Į išplaktus baltymus sudedame krakmolą, supilame actą ir vanilę. Viską atsargiai mentelę išmaišome. Jokiu būdu nemaišykite smarkiai, nes baltymai sukris.
3.
Ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, nusipiešiame žiedo formą. Baltymus mentele paskirstome ant nusipieštos formos – formuojame pakankamai aukštą žiedą (jeigu norite taisyklingesnės formos, baltymus galite sudėti į konditerinį maišelį ir žiedą formuoti juo). Viršuje įspaudžiame nedidelius kauburėlius – juose bus kremas.
4.
Orkaitę įkaitiname iki 120 laipsnių (su vėjelio funkcija) ir kepame morengą pusantros valandos. Tuomet išjungiame orkaitę, praveriame jos dureles ir leidžiame morengui visiškai atvėsti ir išdžiūti – tai užtruks 3-4 valandas, bet galite jį palikti ir pernakt.
5.
Pasiruošiame kremą: iki standžių putų išplakame grietinėlę. Kitame dubenyje išplakame maskarponę, cukrų, tarkuotą citrinos žievelę ir vanilės ekstraktą. Į maskarponę atsargiai įmaišome grietinėlę. Kremą iki naudojimo uždengtą laikome šaldytuve.
6.
Morengą pasidedame ant lėkštės, ant kurios jį ir serviruosime. Kremą sudedame į konditerinį maišelį ir gražiai išspaudžiame ant morengo. Tuomet ant viršaus išdėliojame uogas ir mėtos lapelius.
7.
Patiekiame ir valgome iš karto!
Patarimai:
•
Šis receptas buvo gamintas "La Maistas" laidoje (rodoma sekmadieniais 9 val. per TV3), kurios įrašą rasite čia. Visus "La Maistas" laidų receptus ir patarimus rasite čia.
•
Kadangi pavlova pavandeniuoja ją ilgai laikant šaldytuve, ją svarbu pabaigti prieš patiekiant. Taigi, jau naktį prieš tiekiant galite pasiruošti morengą, kremą ir padažą, o likus 20 minučių iki patiekimo – padekoruokite.