AKCIJOS: Rodyti akcijas TAIP NE Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI: 250 gramų juodojo šokolado (naudoju 70 proc.)
300 gramų karamelizuoto kondensuoto pieno (ala Rududu)
150 gramų sviesto
140 gramų cukraus (trečdalį paprasto cukraus keičiau ruduoju Dansukker)
100 gramų riešutų (bet kokių mėgiamų, galima ir nedėti)
60 gramų miltų
3 vienetai kiaušinių (naudojau L dydžio)
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
1 žiupsnelis druskos
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 1 val.
1.
Į nedidelius gabalėlius sulaužytą šokoladą ir kubeliais supjaustytą sviestą dėti į dubenį ir vis pamaišant ištirpinti virš garų vonelės (arba atsargiai mikrobangėje). Palikite masę šiek tiek pravėsti (ji turi būti šilta, bet ne karšta).
2.
Į dubenį mušti kiaušinius, berti cukrų, druską ir vanilę. Mikseriu viską labai gerai išplakti iki masė pabals ir tūris ženkliai padidės (aš plaku apie 5-6 minutes).
3.
Plaktuvo greitį sumažinti iki minimalaus ir per kelis kartus supilti šokoladinę masę. Tada plaktuvą išjungti, į tešlą suberti miltus, pasmulkintus riešutus ir viską šaukštu išmaišyti (maišyti tik tiek, kad nebeliktų matyti sausų miltų).
4.
Kepimo formą (naudojau 23cm x 23 cm) iškloti kepimo popieriumi. Sudėti trečdalį šokoladinės pasės ir šaukštu paskirstyti formoje tolygiu sluoksniu. Ant jos šaukšteliu išdėlioti apie pusę Rududu kekio. Ant viršaus uždėti kitą trečdalį šokoladinės masės, šaukštu paskirstyti ir ant jos išdėlioti likusią Rududu dalį. Ant viršaus uždėti likusią šokoladinės masės dalį ir šaukštu palyginti, kad ji daugmaž uždengtų Rududu gabaliukus.
5.
Kepti iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30-35 min. Kai pyrago viršus apsitrauks plutele, o įbedus pagaliuką į pyrago vidurį jis bus su keliais trupinukais bet ne tarsi išmirkytas šokolade, galite traukti iš orkaitės. Geriau jau kepti trumpiau negu per ilgai, nes perkepęs šis pyragas ne toks skanus.
6.
Išėmus leisti šiek tiek atvėsti formoje, o tada perkelti ant grotelių ir palikti atvėsti visiškai.
Patarimai:
•
Šį šokoladinį pyragą pjaustykite nedideliais gabalėliais, nes jis, kaip ir dauguma brownie tipo pyragų, yra tikrai saldus. Bet užtat tame mažame gabalėlyje telpa tobulybės skonis.
•
Pyragą pagaminsite labai lengvai ir greitai. Svarbiausia - jo neperkepkite. Kai pyrago viršus apkepa ir pasidengia traškiu sluoksniu, pyragą galite traukti iš orkaitės. Net jeigu atrodys, kad iškepimo dar tarsi trūksta, tiesiog leiskite pyragui atvėsti ir sutvirtėti. Vėsdamas pyragas sutvirtės, bet liks burnoje tirpstančios šokoladinės tekstūros ir galėsite lengvai supjaustyti. O perkepęs jis išdžiūva ir, nors būna vis tiek skanus, bet ne toks tobulas.
•
Riešutai tinka bet kurie mėgiami, bet ypač - graikiški, migdolo arba lazdyno. Kartais kai patingiu, migdolo bei lazdyno riešutus dedu net nesmulkintus. Susitaupo laiko ir šiame pyrage jie nesmulkinti puikiai tinka. Esu riešutų ir visai nedėjusi, pyragas vis tiek liko skanus. O kai pasiilgstu įvairovės, į šį pyragą įtarkuoju apelsino žievelės ar pagardinu žiupsneliu čili arba kardamono.