INGREDIENTAI: Pagrindui:
160 gramų imbierinių sausainių (arba kitokių mėgiamų)
80 gramų sviesto
2 šaukštai migdolų miltų (arba sumaltų migdolų, galima nedėti)
1 šaukštelis apelsino žievelės (nebūtina)
Kremui:
400 gramų kreminio sūrio (naudojau Philadelphia Original)
300 gramų graikiško jogurto
250 mililitrų grietinėlės, 35% riebumo
150 gramų cukraus (arba pagal skonį)
1 vienetas apelsinų (didesnio)
0.5 vieneto citrinų (nedidelės)
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
20 gramų želatinos
Įdarui:
200 gramų spanguolių (tinka tiek šaldytos, tiek šviežios)
50 gramų cukraus
0.5 vieneto apelsinų
5 gramai želatinos
Papuošimui:
šiek tiek cukruotų spanguolių (žr. patarimus)
šiek tiek migdolų
šiek tiek rozmarinų šakelių
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 45 min.
1.
Nuo kremui skirto apelsino nutarkuokite apie 1 a.š. žievelės (tik geltoną dalį) ir atsidėkite.
2.
Į atskirus indelius užmerkite želatiną įdarui ir kremui. Įdarui į vieną indelį pilkite 25 ml šalto vandens ir ant viršaus užbarstykite 5g želatinos. Kremui į kitą indelį įspauskite apelsino ir pusės citrinos sultis (turėtų būti apie 120-140 ml), ant jų viršaus užberkite 20g želatinos.
3.
Paruoškite torto pagrindą. Sausainius sutrinkite elektriniu trintuvu iki miltų konsistencijos, sumaišykite su migdolų miltais ir apelsino žievele. Ištirpinkite sviestą ir sumaišykite su trupiniais. Masę sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą formą (naudojau 20cm), suspauskite šaukštu arba delnais suformuodami pagrindą. Padėkite į šaldytuvą.
4.
Paruoškite spanguolių įdarą. Į nedidelį puodą berkite spanguoles, cukrų ir įspauskite pusės apelsino sultis. Kaitinkite iki užvirs. Nuo užvirimo maišydami pavirkite apie 6-7 min arba iki padažas ženkliai sutirštės.
5.
Karštą padažą sutrinkite elektriniu trintuvu (aš blenderiu tryniau tiesiai puode). Tada perkoškite per sietelį. Ištirpinkite įdarui skirtą išbrinkusią želatiną (neužvirinkite, nes nesustings) ir įmaišykite į padažą.
6.
Ištirpinkite kremui skirtą želatiną (neužvirinkite, nes nesustings).
7.
Į dubenį dėkite kreminį sūrį, jogurtą, cukrų, vanilę. Šiek tiek paplakite elektriniu plaktuvu, kad ingredientai susijungtų. Per kelis kartus supilkite šaltą grietinėlę, šiek tiek paplakite, kad ingredientai susijungtų. Toliau plakdami labai plona srovele supilkite ištirpintą dar šiek tiek šiltą želatiną. Plakite iki kremas įgaus purumo (standus būti neturi).
8.
Ant sutvirtėjusio pagrindo sukrėskite pusę kremo. Ant jo šaukštu apšlakstykite spanguolių padažo (jei stovėdamas spėjo per smarkiai sutirštėti, šiek tiek pašildykite). Ant viršaus atsargiai šaukštu sudėkite likusį kremą ir švelniais judesiais išlyginkite torto paviršių.
9.
Padėkite tortą į šaldytuvą nakčiai, kad sustingtų.
10.
Aš tortą puošiau cukruotomis spanguolėmis (žr. patarimus), migdolų riešutais ir rozmarino lapeliais, bet net ir be papuošimų jis be galo skanus.
Patarimai:
•
Cukruotos spanguolės. Aš jas ruošiu taip. Į nedidelį puodą pilu 0.5 stiklinės vandens ir 0.5 stiklinės cukraus. Užvirinu ir nuo užvirimo paverdu 3 min. Nuimu nuo kaitros, suberiu 1-2 stiklines spanguolių ir gerai išmaišau, jog visos pasidengtų sirupu. Palieku pastovėti 1 min. Tada kiaurasamčiu išgriebiu, gerai nuvarvindama sirupo perteklių, ir dedu ant kepimo popieriumi išklotos skardelės taip, kad spanguolės viena su kita nesiliestų. Palieku 1 valandai nudžiūti. Tada beriu po keletą uogų į dubenėlį su cukrumi ir gerai apvolioju. Tokias uogas sandariame indelyje kambario temperatūroje galite laikyti 3-4 dienas.