INGREDIENTAI: 0 15 kilogramų kiaulienos lašinių (kaimiškų)
1.5 kilogramo rupios druskos (be jodo)
1 šaukštas cukraus
1 sauja maltų lauro lapų
3 šaukštai maltų juodųjų pipirų
3 galvos česnako
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Lašinius reikia sūdyti bent para po pjovimo, tik ne vėliau nei 2 paros. Negalima jų plauti, o indas turi būti sausas.
2.
Česnakus susmulkinti, sumaišyti su druska, prieskoniais. Tiksliai nurodyti druskos kiekį sunkoka, bet lašiniai turi būti gerai padengti druska.
3.
Pirmiausia lašinius įtrinti cukrumi, užberiant po labai mažai. Priduoda rausvumo, subalansuoja skonį. Tuomet kiekvieną gabalą ištrinti druskos, prieskonių ir smulkintų česnakų mišiniu.
4.
Didelio dubens dugną pabarstyti tuo pačiu mišiniu ir sluoksniuoti lašinius, oda vis į apačią. Indą aprišti natūraliu audiniu ir laikyti vėsioje patalpoje.
5.
Kasdien arba bent kas antrą dieną juos pavartyti, aplieti susidariusi skysčiu. Jei druska ,,dingo'', reiktų jos užbarstyti ant viršaus papildomai. Lašinių, ypač jei jie be raumens, persūdyti negalima. Po 7 dienų išimti iš dubens, nuvalyti druskos perteklių.
6.
Džiovinti aprištus marlė vėsioje, bet sausoje patalpoje.
7.
Seniau laikydavo sūdytus lašinius specialiose labai sandariose spintose, kurios stovėdavo kamarose, sandeliukuose, svirnuose. Dabar juos po džiovinimo laikome šaldytuve, dalį įdedame į kamerą.