INGREDIENTAI: 300 gramų kvietinių miltų
180 gramų cukraus
2 vienetai kiaušinių
170 gramų sviesto
100 gramų šokolado (tinka ir su įdaru)
1.5 šaukštelio bulvių krakmolo
1 šaukštelis sodos (arba kepimo miltelių)
1 žiupsnelis druskos
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 20 min.
1.
Į dubenį įmušti kiaušinius, suberti cukrų ir išsukti.
2.
Į dubenį dėti sviestą, ištirpinti ir palikti kelias minutes pravėsti. Nuolat maišant, plona srovele supilti į dubenį su kiaušinių mase. Berti miltus, sodą, krakmolą, druską, permaišyti. Šiame žingsnyje dar nereikia maišyti, kol neliks gumuliukų.
3.
Sukapoti šokoladą. Įmaišyti į tešlą. Dabar maišyti, kol neliks sausų miltų gumuliukų. To nedarėme anksčiau, nes tuomet būtų gana sudėtinga įmaišyti šokoladą.
4.
Tešlą dėti į šaldytuvą kelioms valandoms ar pernakt. Dėl sustingusio sviesto tešla tampa gana kieta. Ją tiesiog dubenėlyje supjaustyti į 12 panašaus dydžio dalių.
5.
Kiekvieną tešlos gabalėlį šiek tiek pakočioti tarp delnų (nuo rankų šilumos ji suminkštės) ir suformuoti kamuoliuką.
6.
Kepimo formą ištiesti kepimo popieriumi, sudėti kamuoliukus paliekant nemažus tarpus. Man į vieną standartinio dydžio kepimo formą tilpo 6 vnt. Švelniai paspausti.
7.
Kepti įkaitintoje iki 165 C laipsnių temperatūros orkaitėje (kaitinimas viršus – apačia). Vienu metu kepiau sausainius dviejuose kepimo formose. Kepti apie 15 – 16 minučių, kol sausainių krašteliai pradės šiek tiek skrusti. Sausainiai, šiek tiek paspaudus gali atrodyti dar labai minkšti ir net kiek neiškepę, bet tai tik šiltas sviestas – vėsdami jie sustings.
8.
Orkaitės kaitrą išjungti, praverti dureles (arba išimti kepimo formas), palikti sausainius atvėsti ir sutvirtėti 15 minučių.
Patarimai:
•
Jei sausainius kepsite mažesnius, trumpinkite kepimo laiką, kad sausainiai neperkeptų.
•
Visiškai atvėsusius sausainius reikėtų sudėti į sandariai uždaromą indą, kad jie išliktų minkšti.