INGREDIENTAI: 1.5 kilogramo jautienos šonkaulių (galima naudoti ir kitokią ne liesą mėsą, geriausiai su kaulu)
300 gramų raugintų kopūstų
3 vienetai burokėlių
2 vienetai svogūnų
2 vienetai bulvių
1 vienetas morkų
1 vienetas petražolių šaknų (arba saliero, galima nedėti)
50 gramų sviesto
50 gramų džiovintų grybų (arba daugiau šviežių ar šaldytų)
1 šaukštas druskos
1 šaukštas obuolių acto
3 vienetai lauro lapų
1 šaukštelis krapų sėklų (galima nedėti)
1 šaukštelis džiovintų petražolių
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Jei naudoju džiovintus grybus, pirmiausiai juos užmerkiu dideliame kiekyje vandens ir palieku brinkti.
2.
Jautieną perplaunu po šaltu vandeniu ir sudedu į puodą, užpilu 2,5 l vandens ir statau ant viryklės. Pradžioje naudoju maksimalią kaitrą, užvirus nugriebiu putas (jei jos susidaro, kokybiška jautiena jų beveik neišleidžia), tuomet puodą pridengiu dangčiu, sumažinu kaitrą iki minimaliausios ir palieku virti apie 40-50 min. arba tol, kol mėsa lengvai atsiskiria nuo kaulo. Išgriebiu mėsą į plačią lėkštę ir palieku truputį atvėsti. Atskiriu kaulus ir juos grąžinu į puodą, toliau verdu kaulų sultinį, dar apie 1,5 h.
3.
Tuo metu pasiruošiu daržoves – nulupu morkas, bulves, petražolės šaknį ir burokėlius. Morkas ir petražolę sutarkuoju šiaudeliais, bulves supjaustau kubeliais. Nepjaustytus burokėlius ir svogūnus (su lukštais, neluptus) dedu į sultinį ir verdu apie 40 min.
4.
Pasmulkinu turimus grybus, įkaitinu keptuvę ir joje išlydau sviestą, jam įkaitus sudedu grybų gabaliukus, morkų ir petražolių šiaudelius bei raugintus kopūstus, kepu, kol daržovės truputį suminkštėja, užtrunku apie 5 minutes.
5.
Iš puodo traukiu burokėlius ir svogūnus, su pastaraisiais atsisveikinu, jų darbas baigtas. Burokėlius atvėsinu ir į patogų indą sutarkuoju šiaudeliais, tarkius užpilu obuolių actu ir sumaišau, šią mažą paslaptį naudoju visoms sriuboms su burokėliais, taip išgaunama maksimali raudona spalva.
6.
Sultinį nukošiu, kaulus atiduodu kiemsargiui, o skystį grąžinu į puodą, jį papildau 2-3 stiklinėmis karšto (!) vandens. Užverdu, dedu lauro lapus ir suberiu bulves, joms verdant pasmulkinu virtą mėsą, ją irgi sudedu sriubon.
7.
Galiausiai dedu apkeptas daržoves, burokėlius, sriubą pasūdau, pagardinu prieskoniais, kai viskas užverda, dengiu dangtį, išjungiu kaitrą ir puodą palieku ramybėje bent 20 minučių.
8.
Valgome su juoda duona, mėgstantys įmaišo šaukštą grietinės.