INGREDIENTAI: 20 vienetų makaronų vamzdelių (apytikriai, beveik viso 250g pakelio)
150 gramų sūrio (mėgiamo gerai besilydančio, naudojau VILVI Memel Prussia)
Įdarui:
700 gramų maltos mėsos (naudojau perpus kiaulieną ir jautieną)
1 vienetas svogūnų
1 vienetas morkų (didesnės arba 2 mažesnių)
1 vienetas salierių (nebūtina arba keiskite saldžia paprika)
50 gramų kietojo sūrio (nebūtina, naudojau VILVI Memel Reserve)
2 vienetai kiaušinių (kietai virtų, nebūtina)
1 šaukštelis itališkų žolelių (arba džiovinto raudonėlio)
3 skiltelės česnako
pagal skonį druskos
šiek tiek pipirų
šiek tiek alyvuogių aliejaus
Padažui:
800 gramų pomidorų tyrės
100 mililitrų grietinėlės, 35% riebumo (arba grietinės ar tiesiog sultinio ar vandens)
1 vienetas svogūnų
1 vienetas morkų (didesnės arba 2 mažesnių)
1 vienetas salierių (nebūtina arba keiskite saldžia paprika)
3 skiltelės česnako
2 šaukšteliai itališkų žolelių (arba 1.5 a.š. džiovinto raudonėlio)
pagal skonį druskos
šiek tiek cukraus
šiek tiek juodųjų pipirų
šiek tiek alyvuogių aliejaus
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Paruoškite pomidorų padažą (arba galite naudoti pirktinį, žr. patarimus apačioje). Svogūną, morką, salierą supjaustykite smulkiais kubeliais (arba stambiai sutarkuokite) ir apkepkite aliejuje iki kol suminkštės. Sudėkite smulkiai sukapotus ar spaustuku perspaustus česnakus. Minutę pakepkite.
2.
Supilkite pomidorų tyrę, dėkite provanso žoleles. Troškinkite atidengtoje keptuvėje ant vidutinės kaitros kaitros apie 5-7 iki truputį sutirštės (smarkiai sutirštėti neturi). Nuimkite nuo ugnies, įmaišykite 100 ml grietinėlės (arba 100g grietinės ar tiesiog sultinio ar vandens). Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Jei padažas atrodo rūgštokas, įberkite pagal skonį cukraus. Jei norite, padažą galite sutrinti iki glotnios konsistencijos, bet tas nebūtina.
3.
Paruoškite mėsos įdarą. Svogūną, morką, salierą supjaustykite smulkiais kubeliais (arba stambiai sutarkuokite), česnaką smulkiai sukapokite.
4.
Keptuvėje su trupučiu aliejaus apkepinkite faršą iki jis nebebus rausvas ir sulipęs į gabalėlius (smarkiai apkepinti ir išsausinti mėsos nereikia). Išimkite iš keptuvės ir atidėkite.
5.
Toje pačioje keptuvėje apkepinkite smulkiais kubeliais pjaustytą svogūną, morką, salierą iki suminkštės. Sudėkite česnakus, maišydami pakepinkite apie 1 min. Į keptuvę grąžinkite faršą. Įdėkite dosnų samtį pasiruošto pomidorų padažo, pagardinkite druska, pipirais ir džiovintomis žolelėmis. Patroškinkite ant nedidelės ugnies apie 7-10 min, kad skoniai susijungtų. Įdaras neturėtų atrodyti sausas, jei nugaravo per daug skysčio, galite įpilti truputį sultinio arba vandens ar įdėti dar pomidorų padažo.
6.
Nuimkite mėsos įdarą nuo kaitros. Kai truputį pravės, įmaišykite mažais kubeliais pjaustytus virtus kiaušinius ir smulkiai tarkuotą kietąjį sūrį.
7.
Įdarykite makaronus. Makaronų vamzdelius (jų apvirti nereikia) prikimškite įdaro. Galite tą daryti šaukšteliu, bet man daug greičiau taip - vamzdelius sustatau stačiai (ne gulsčiai), nukerpu tvirtesnio maišelio kampą, į maišelį dedu įdaro ir įspaudžiu į vamzdelius, šaukšteliu ar pirštu vis spusteldama, kad neliktų oro tarpų.
8.
Kepimo indo dugną patepkite plonu sluoksniu pomidorų padažo (per 1-2 mm). Išdėliokite įdarytus makaronų vamzdelius tarp jų palikdami nedidelius tarpelius, kad nesiliestų vienas su kitu.
9.
Ant viršaus užtepkite likusį pomidorų padažą, nepalikdami neužteptų makaronų kraštelių. Užbarstykite tarkuotą sūrį.
10.
Indą uždengite folija (arba dangčiu) ir kepkite iki 180 C įkaitintos orkatės viduryje 30 min. Tada foliją nuimkite, kaitrą padidinkite iki 200C ir dar pakepkite 10-15min, kad sūris šiek tiek apskrustų.
11.
Išėmus iš orkaitės leiskite makaronams 5min pastovėti, o tada dėkite į lėkštes ir skanaukite. Patiekdami galite papuošti šviežiais baziliko lapeliais.
Patarimai:
•
Pomidorų padažas. Jį galite naudoti ir pirktinį - geriausia, rinkitės itališko stiliaus, galite papildomai pagardinti pakepintomis daržovėmis (tinka morkos, svogūnai, salierai, paprikos ir kt.). Jei visgi gamintumėte su klaskiniu lietuvišku pomidorų padažų, jį galite perpus maišyti su grietinėle ar grietine, jog nebūtų toks tirštas ir koncentruoto skonio.
•
Virti kiaušiniai. Jie yra gana tradicinis itališkų Cannelloni įdaro ingredientas, bet jei nenorite, galite jų nedėti.
•
Daugiau patarimų ir receptų, kaip ruošti įdarytus makaronus Cannelloni, rasite šiame straipsnyje.