INGREDIENTAI: 6 vienetai kiaušinių
140 gramų kvietinių miltų
110 gramų sviesto
110 mililitrų pieno
110 mililitrų vandens
1/4 šaukštelio cukraus
1/4 šaukštelio druskos
Glajui:
100 gramų šokolado
100 gramų sviesto
Kremui:
450 mililitrų pieno
6 vienetai kiaušinių trynių
150 gramų cukraus
60 gramų sviesto
30 gramų kvietinių miltų
2 lašai vanilės esencijos (arba vanilės lazdelės)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 45 min.
1.
Kremui inde išplakame kiaušinių trynius su cukrumi ir miltais.
2.
Supilame pieną į puodą ir užverdame. Kai užvirs, nuimame nuo kaitros ir kelias minutes paliekame atvėsti. Tada pieną plona srovele, maišant, pilame į išplaktus kiaušinių trynius. Labai svarbu pilti po truputį ir nuolat maišyti, kad neišeitų kiaušinienė.
3.
Trynių ir pieno masę supilame į tą patį puodą ir, kaitinant ant vidutinės kaitros, nuolat maišome plakimo šluotele, kol kremas tampa tirštas. Užtruks apie 10-15 min. Kai kremas sutirštės pilame vanilės esenciją, sudedame sviestą ir pamaišome, kad ištirptų. Perpilame kremą į indą, uždengiame maistine plėvele, paspaudžiame, kad ji liestųsi prie kremo ir nesusidarytų plutelė.
4.
Tešlai švariame puode ištirpiname sviestą, pilame pieną, vandenį, beriame cukrų, druską. Kai užvirs, greitai suberiame miltus, sumažiname kaitrą ir maišydami paverdame dar 2-3 min. Tešlą perkeliame į maišymo indą, paliekame apie 10 min pravėsti.
5.
Į pravėsusią tešlą, maišant ar plakant, po vieną įmušame kiaušinius. Įmaišant kiaušinius, tešla gali sušokti į gabalus, tačiau neišsigąskite – ji išsimaišo. Tešla turėtų būti gana tiršta, tačiau varvėti nuo iškelto šaukšto.
6.
Tešlą supilame į konditerinį maišelį ar švirkštą, kuriame įstatytas platus antgalis ir, kol ruošiamės kepimui, padedame į šaldytuvą.
7.
Orkaitę įkaitiname iki 220 C laipsnių ir kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi. Ant kepimo popieriaus iš tešlos suformuojame 5-6 cm ilgio eklerus, paliekant tarpus tarp jų, nes kepant, jie padidės. Mano skardoje telpa apie 10 eklerų.
8.
Kepame iki 220 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 11 min, tada sumažiname kaitrą ir kepame dar 10 min. Atvėsiname.
9.
Į konditerinį maišelį ar švirkštą plonu antgaliu supilame kremą. Atvėsusių eklerų apačioje praduriame kelias skylutes ir užpildome kremu.
10.
Glajui dubenyje virš verdančio vandens ištirpiname šokoladą ir sviestą su žiupsneliu druskos. Šiek tiek atvėsiname.
11.
Šaukštu ar plakimo šluotelę glajų ištaškome ant eklerų. Paliekame šaldytuve bent 30 min.
Patarimai:
•
Jai tingite ruošti plikytą kremą, galima tokį kremą suplakti ir iš karamelizuoto kondensuoto kremo su trupučiu sviesto ir saldintos kavos.