INGREDIENTAI: 350 gramų žaliųjų lęšių (svoris nevirtų)
200 gramų pievagrybių
5 šaukštai aliejaus (naudojome alyvuogių+kepimui)
4 šaukštai kvietinių miltų (be kaupo)
3 šaukštai miso pastos (naudojome tamsią)
0.5 šaukštelio druskos
0.5 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
1/4 šaukštelio aitriosios paprikos miltelių
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 45 min.
1.
Lęšius sudėti į puodą ir užpilti šaltu vandeniu. Vandens pilti tiek, kad vandens būtų maždaug per 8 cm aukščiau lęšių. Verdami lęšiai turi turėti vietos laisvai plūduriuoti.
2.
Puodą užkaisti. Kai vanduo užvirs, kaitrą sumažinti, kad vanduo vos virsnotų, virti apie 10 - 12 minučių, kol lęšiai šiek tiek suminkštės.
3.
Lęšius gerai nuvarvinti ir palikti apie 10 minučių pravėsti.
4.
Pievagrybius nuvalyti ir smulkiai supjaustyti.
5.
Lęšius šiek tiek patrinti išorine šaukšto puse. Nereikia, kad lęšiai susitrintų į košelę, reikia, kad dalis lęšių tiesiog nebebūtų vientisos formos.
6.
Į lęšius sudėti pievagrybius, miso pastą, berti prieskonius, miltus, pilti aliejų. Masę labai gerai išmaišyti.
7.
Keptuvėje įkaitinti truputį aliejaus.
8.
Drėgnais delnais imti lęšių masės ir šiek tiek suspaudžiant formuoti kepsnelį. Kepsneliai nebus labai sulipę, bet turėtų laikyti formą, nebyrėti. Jei kepsneliai visai nelimpa, berti dar šiek tiek miltų.
9.
Kepsnelius kepti keptuvėje su trupučiu aliejaus, po kelias minutes iš abiejų pusių, kol apskrus. Atsargiai apversti mentele, kad nesubyrėtų.
Patarimai:
•
Miso pasta nėra būtina, bet ji kepsneliams suteikia ypatingo skonio.
•
Miltus galima keisti avižiniais ar kitokiais beglitimiais, bet jų reikės gerokai daugiau ir sukibimas visvien nebus toks geras, kaip su kvietiniais.
•
Lęšiai verdami trumpai, tačiau dėl didelio kiekio vandens verdant, jie būna minkšti. Lęšių iš anksto mirkyti nereikia.
•
Ne veganiškam variantui labai skanu patiekti su graikiško jogurto padažu: graikišką jogurtą pagardinti druska, pipirais, citrinos sultimis, įtarkuoti šiek tiek šviežio ar rauginto agurkėlio.
•
Kepimui reikėtų rinktis keptuvę nelimpančiu paviršiumi.