INGREDIENTAI: 400 gramų bulvių
250 mililitrų kokosų pieno (galima keisti grietinėle)
200 mililitrų vištienos sultinio
70 gramų pomidorų pastos (arba 200 g smulkintų konservuotų pomidorų savo sultyse)
1 vienetas svogūnų (didesnio)
1 vienetas aitriosios paprikos (nebūtina)
1 gabalėlis imbiero (apie 3-4 cm)
4 skiltelės česnako
1.5 šaukšto kario prieskonių (naudojau šiuos jamaikietiškus arba žr. patarimus)
1 šaukštelis malto cinamono
1 šaukštelis džiovintų čiobrelių (nebūtina)
0.5 šaukštelio džiovinto raudonėlio
2 šaukštai kokosų aliejaus (arba alyvuogių)
Vištienai:
500 gramų vištienos blauzdelių (arba vištienos ketvirčių ar file žr. patarimus)
1 šaukštas kario prieskonių (naudojau šiuos jamaikietiškus arba žr. patarimus)
1 šaukštelis druskos
0.5 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 1 val.
1.
Į dubenį dėti vištieną, berti kario prieskonius, druską, pipirus ir gerai įtrinti.
2.
Pasiruošti likusius ingredientus: svogūną supjaustyti pusžiedžiais, aitriąją papriką - griežinėliais, česnaką smulkiai sukapoti, imbierą nulupti ir smulkiai sutarkuoti, bulves nuskusti ir supjaustyti nedideliais kubeliais.
3.
Į keptuvę įpilti aliejaus, įkaitinti, dėti vištieną ir apkepti iš visų pusių, kad rustelėjų (apie 10 minučių). Apkeptą vištieną atidėti.
4.
Jei reikia, į keptuvę įpilti dar šiek tiek aliejaus. Dėti svogūną ir aitriąją papriką ir vis pamaišant kepti apie 5 minutes. Suberti česnaką ir imbierą, maišant apkepti apie pusę minutės iki česnakas pakleis malonų kvapą. Berti kario prieskonius, cinamoną, raudonėlį, čiobrelius ir vis pamaišant pakaitinti apie minutę.
5.
Supilti vištienos sultinį, pusę kokosų pieno (apie 125 ml), dėti pomidorų pastą, išmaišyti. Dėti vištieną ir bulvių kubelius. Viską užvirinti, tada uždengti dangčiu, ugnį sumažinti iki minimalios ir troškinti apie 30 minučių arba iki kol vištiena bus visiškai iškepusi, o bulvės minkštos.
6.
Nuimti nugnies, supilti likusį kokoso pieną ir lengvai pamaišyti, kad pasiskirstytų.
7.
Tiekiant labai tinka pabarstyti mėgstamais žalumynais (pvz. kalendromis ar petražolėmis), o jei mėgstate aštriau, dar papildomai pagardinti aitriosios paprikos griežinėliais.
Patarimai:
•
Mėsos pasirinkimas kariui. Šį karį galima gaminti ne tik su vištienos kulšelėnis ar ketvirčiais, bet ir su file (rekomenduojame rinktis šlaunelių mėsą, su krūtinėle bus sausoka). Taip pat galite eksperimentuoti su kalakutiena, su kiauliena, triušiena ar net žuvimi (tada troškinkite trumpiau) ar ruošti vegetarišką patiekalą, naudojant daugiau bulvių ar papildomai pagardinti avinžirniais.
•
Daržovės. Jei mėgstate, papildomai prie bulvių (arba vietoje bulvių) į šį karį galite įtraukti ir kitų daržovių, pavyzdžiui, salierą, morkas, pastarnoką, saldžias bulves ar paprikas.
•
Kario prieskoniai. Šiam kariui gaminti naudojome šį mūsų pačių susimaišytą prieskonių mišinį, tačiau jei visų jam reikalingų prieskonių neturite, galite naudoti kitokius prieskonius - pvz. labai tiktų indiški Garam Masala ar kitokie indiškų karių mišiniai, tik koreguokite jų kiekį priklausomai nuo intensyvumo.