INGREDIENTAI: 600 gramų kiaulienos šonkaulių (apytikriai)
Marinatui:
62 mililitrai alyvuogių aliejaus
1 vienetas citrinų (išspaustų sulčių ir nutarkuotos žievelės)
3 skiltelės česnako (tarkuotų)
3 šaukštai medaus
1 šaukštelis džiovintų čiobrelių
1 šaukštelis džiovintų bazilikų
1 šaukštelis džiovinto raudonėlio
0.5 šaukštelio druskos
0.5 šaukštelio grūstų juodųjų pipirų
Padažui:
62 mililitrai alyvuogių aliejaus
50 gramų baziliko lapelių
1 vienetas svogūnų
0.5 vieneto citrinų sulčių
3 skiltelės česnako
1 šaukštas medaus (arba klevų sirupo)
1 šaukštelis druskos
PARUOŠIMO BŪDAS: Paruošimo laikas: Apie 45 min.
1.
Paruoškite bazilikų padažą. Visus padažui skirtus ingredientus sudėkite į maisto smulkintuvą ir sutrinkite iki visiškai vientisos masės. Sandariame indelyje šaldytuve padažą galima laikyti iki 3-4 dienų.
2.
Paruoškite šonkauliukų marinatą. Visus marinatui skirtus ingredientus sumaišykite iki vientisos masės.
3.
Nuo šonkauliukų nuimkite membraną – ties kauliuku užkiškite smailų peilį ir membrana lengvai atšoks – paimkite ir pirštais nuplėškite ją nuo visos šonkauliukų juostos. Šonkauliukų juostą supjaustykite po vieną šonkauliuką.
4.
Sudėkite šonkauliukus į maišelį su marinatu, gerai supurtykite ir palikite marinuotis 30 min. kambario temperatūroje (arba pernakt šaldytuve).
5.
Iškepkite. Orkaitę įkaitinkite iki 140 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).
6.
Kepimo skardą išklokite folija. Sudėkite į ją iš marinato išimtus šonkauliukus. Uždenkite antru lakštu folijos ir sandariai užspauskite.
7.
Kepkite įkaitintoje orkaitėje 2 valandas, kol mėsa suminkštės ir lengvai atšoks nuo kauliukų. Išvyniokite šonkauliukus iš folijos. Perkelkite ant švaraus folijos lakšto.
8.
Orkaitės temperatūrą padidinkite iki 200 °C.
9.
Aptepkite šonkauliukus maišelyje likusia glazūra ir, grąžinę į orkaitę, kepkite 10 minučių.
10.
Trumpam išimkite kepimo indą iš orkaitės, apverskite šonkauliukus ir aptepkite marinatu kitą pusę. Kepkite dar 10 minučių.
11.
Iškeptus šonkauliukus patiekite su bazilikų padažu.
Patarimai:
•
Prieš kepdami šonkauliukus, būtinai nuimkite vidinėje jų pusėje esančią membraną. Tai – labai svarbus žingsnis, jei norite iškepti minkštą ir sultingą, nuo kauliukų atšokančią mėsą.
•
Šonkauliukams gardinti galite rinktis mėgstamą prieskonių mišinį. Kad prieskoniai įsigertų lengviau ir suteiktų ryškesnį skonį, šonkauliukams įtrinti naudokite ne tik sausą mišinį, bet ir porą šaukštų alyvuogių aliejaus.
•
Tikslus kepimo laikas priklausys nuo šonkauliukų dydžio ir storio. Didesnei, mėsingesnei šonkauliukų juostai gali reikėti pailginti kepimo laiką iki 2,5-3 valandų.
•
Tokius šonkauliukus galite kepti ir grilyje – kepkite netiesioginėje kaitroje, sandariai įsuktus į foliją su obuolių sultimis, o kepimo temperatūrą ir kepimo laiką išlaikykite tokius pačius.
Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje