INGREDIENTAI: Kukuliams:
400 gramų kiaulienos faršo (arba kalakutienos, vištienos ar kito mėgiamo)
1 vienetas svogūnų (nedidelio)
2 skiltelės česnako
30 gramų džiūvėsėlių
1 vienetas kiaušinių (naudojau M dydžio)
1 šaukštelis saldžiosios paprikos miltelių
0.5 šaukštelio druskos (arba pagal skonį)
1 žiupsnis maltų juodųjų pipirų
Padažui:
250 gramų pievagrybių (naudojau ruduosius, tinka ir balti arba galima keisti apvirtais miško grybais)
200 mililitrų vištienos sultinio (arba daržovių, kito mėgiamo)
1 vienetas raudonosios paprikos (mažos arba 0.5 didelės)
100 mililitrų grietinėlės, 30% riebumo (arba 1 kupino šaukšto grietinės)
2 vienetai raugintų agurkų (vidutinio dydžio, galima keisti marinuotais)
1 vienetas svogūnų
1.5 šaukšto kvietinių miltų
1 šaukštas pomidorų pastos (arba pagal skonį mėgiamo pomidorų padažo)
1 šaukštelis saldžiosios paprikos miltelių
2 skiltelės česnako
pagal skonį druskos
pagal skonį maltų juodųjų pipirų
Kepimui:
pagal poreikį alyvuogių aliejaus
PARUOŠIMO BŪDAS: Paruošimo laikas: Apie 45 min.
1.
Kukuliams svogūną smulkiai susmulkinti ir suberti į dubenį. Berti džiūvėsėlius, druską ir pipirus, saldžios paprikos miltelius, įspausti česnaką ir sudėti mėsą. Gerai išmaišyti. Įmušti kiaušinį, dar kartą gerai išmaišyti.
2.
Iš paruoštos masės formuoti nedidelius kukuliukus. Aš formavau maždaug iš 1.5 šaukšto mėsos.
3.
Į keptuvę pilti aliejų, įkaitinti, sudėti kukulius ir kepti iš visų pusių po kelias minutes iki gražiai apskrus. Tuomet perdėti į lėkštę ir uždengti kita lėkšte, kad neatvėstų.
4.
Padažui svogūną smulkiai supjaustyti, pievagrybius supjaustyti griežinėliais arba mėgiamais gabaliukais, papriką supjaustyti mažais kubeliais, agurkus taip pat supjaustyti kubeliais.
5.
Į keptuvę pilti aliejaus, įkaitinti. Suberti svogūnus, maišant pakepti 3-4 min iki suminkštės, tuomet įspausti česnako ir maišant pakepti kelias 20-30 s iki pasklis česnakų kvapas. Sudėti smulkintą papriką ir maišant pakepti apie 3 min iki šiek tiek suminkštės. Sudėti pievagrybius ir kepti iki pievagrybiai sukris ir skystis nugaruos.
6.
Į keptuvę ant daržovių užberti miltus ir greitai gerai išmaišyti, kad baltų miltų nebesimatytų. Tuomet supilti sultinį, dėti pomidorų pastą, berti druską, pipirus, saldžiosios paprikos miltelius ir pavirti iki padažas pradės tirštėti.
7.
Supilti grietinėlę, sudėti mažais kubeliais pjaustytus agurkus, išmaišyti. Sudėti kukulius ir dar kelias minutes patroškinti ant nedidelės kaitros.
8.
Patiekiant galima pabarstyti žalumynais - petražolėmis, čiobreliais ar svogūnų laiškais.