AKCIJOS: Rodyti akcijas TAIP NE Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI: 1 kilogramas cukinijų
120 gramų apvaliųjų ryžių (bet ne rizoto)
1 vienetas svogūnų (smulkinto)
60 gramų kietojo sūrio (Parmezano, Džiugo ar kt.)
3 šaukštai alyvuogių aliejaus
2 šaukštai miltų
2 šaukšteliai druskos
2 skiltelės česnako (smulkinto)
šiek tiek pipirų
šiek tiek pieno
Paruošimo būdas: Paruošimo laikas: Apie 45 min.
1.
Cukinijas sutarkuokite burokine tarka, sumaišykite su druska, sudėkite į kiaurasamtį, o kiaurasamtį statykite į dubenėlį, kad sulaikytų varvančias sultis. Leiskite pastovėti bent 20 minučių. Kad sultys geriau nuvarvėtų, galite karts nuo karto cukinijas pamaišyti ir spustelti rankomis.
2.
Ryžius gerai nuplaukite, užpilkite karštu vandeniu ir padėkite į šalį, kol jų prireiks. Sūrį sutarkuokite.
3.
Įkaitinkite orkaitę iki 210 C laipsnių.
4.
Cukinijas kuo sausiau nuspauskite rankomis ir paskleiskite ant virtuvinio popieriaus, kad jos dar geriau nusausėtų. Nubėgusias cukinijos sultis sumaišykite su pienu, kol turėsite puslitrį skysčio, supilkite į nedidelį puodą ir pašildykite ant lengvos ugnies. Tik pašildykite, nevirinkite.
5.
Didesnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų, jame kepkite svogūnus ir česnakus, kol šie gražiai pagels. Sudėkite cukinijas, pakepkite dar apie 5 minutes. Suberkite miltus, išmaišykite, kad gerai pasiskirstytų ir pakaitinkite dar apie 2 minutes. Nukelkite nuo ugnies. Įmaišykite dalį kietojo sūrio, viso apie 2 šaukštus, ir greitai išmaišykite. Pagardinkite pipirais. Šiuo momentu paragaukite ir jei trūksta druskos, dėkite dar truputį, bet atsargiai, cukinijos jau gerai pasūdytos.
6.
Nupilkite nuo ryžių vandenį, gerai nuvarvinkite ir dėkite į cukinijų mišinį. Apliekite šiltu cukinijų sulčių ir pieno mišiniu, gerai išmaišykite ir vėl dėkite and viryklės, kai ims virsnoti supilkite į kaitrai atsparų indą, o jei keptuvę galite dėti į orkaitę, galite palikti ir toje pačioje keptuvėje.
7.
Pabarstykite likusiu kietuoju sūriu, apšlakstykite likusiu šaukštu alyvuogių aliejaus, pridenkite viską dangčiu (arba uždenkite indą folija) ir dėkite į orkaitę 15 minučių.
8.
Tada indą atidenkite ir vėl dėkite į orkaitę dar 10-15 minučių, kol paviršius apdžius ir gražiai pageltonuos (jei viršuje susikaupė daug skysčių, pakaitinkite dar keletą minučių).
9.
Ištraukus iš orkaitės leiskite pastovėti kambario temperatūroje apie 10 minučių tada mėgaukitės.
Daugiau skanių ir patikrintų receptų galite rasti Dangiros knygoje "Prancūzijos virtuvė"