AKCIJOS: Rodyti akcijas TAIP NE Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI: 2 kilogramai miltų (apytikriai, antrarūšių, rupesnių)
1 ir 3/5 litro vandens (verdančio)
250 mililitrų raugo
4 šaukštai cukraus (arba medaus)
1 sauja kmynų
1 šaukštas druskos
šiek tiek sviesto (kepimo formai ištepti)
Paruošimo būdas: Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Į didelį dubenį dėti 12 šaukštų miltų, sudėti cukrų ir įpilti verdantį vandenį. Viską išmaišyti ir palikti atvėsti.
2.
Į šiltą, bet ne karštą plikinį, sudėti 250 mililitrų turimo raugo. Išmaišyti ir palikti 1 parai. Po 1 paros atsidėti 250 mililitrų raugo kitam kartui. Jį įdėti į stiklainiuką ir palikti šaldytuve.
3.
Į plikinį sudėt kmynus, druską ir likusius miltus, ir užminkyti tešlą. Miltus reguliuoti pagal tešlos kietumą, tešla turi būti labai lipni, ne sausa, dažnai visų 2 kilogramų nesuberiu.
4.
Palikti tešlą pakilti 6 - 10 valandų pakilti. Tada dėti į kepimo formą, išteptą sviestu ir kepti 40 minučių 200 C laipsnių temperatūroje ir 70 minučių 170 C laipsnių temperatūroje. Pirmas 15 minučių būtinai pravėrus orkaitės dureles. Duonai kepti naudojau 28x35 centimetrų dydžio formą.
5.
Redakcijos patarimas: naminio raugo galite pasigaminti pagal šį receptą, tik ruginius miltus pakeiskite kvietiniais, o ingredientų kiekius padvigubinkite.