AKCIJOS: Rodyti akcijas TAIP NE Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI: 1 litras kefyro (arba rūgpieno)
šiek tiek druskos
Paruošimo būdas: Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Kefyrą (galima su visu pakeliu) padedu į šaldymo kamerą ir palieku ten per naktį, jog sušaltų į ledo luitą.
2.
Iš ryto sušalusį kefyrą ištraukiu. Jeigu šaldau su visu pakeliu, jį nulupu, o tada darau paprastai: - arba suvynioju kefyrą į dvigubą-trigubą (tas svarbu!) marliuką ir pakabinu kažkur virš indo, kad nuvarvėtų ten išrūgos - arba marliuką (irgi būtinai bent dvigubą ar trigubą) ištempiu virš puodo, dedu ten kefyrą ir palieku procesui vykti savaime. Tik niekaip papildomai nespauskite ir reikalų neskubinkite. Leiskite kefyrui atitirpti ir nuvarvėti savaime.
3.
Kai kefyras visiškai atitrpsta (tas užtrunką kokias 10 valandų), marliuke lieka nuostabiai švelni, kremiška varškytė, o į puodą nuvarva išrūgos (jas irgi galima panaudoti). Į ją įmaišau žiuspnelį druskos, kartais dar įspaudžiu česnako skiltelę, išmaišau ir turiu patį puikiausią naminį kreminį sūrelį. Vien ir nuvarvinus kefyrą šis sūrelis gaunasi nuostabiai kremiškas, bet jeigu nepatingiu, kartais dar jį truputėlį patrinu elektriniu trintuvu, tada tekstūra būna išvis ideali :)
4.
Pastabos: - Iš šio kiekio pagaminsite apie 250 g kreminio sūrelio. - Marlę būtinai naudokite tankesnę, bent 2-3 sluoksnių, nes per retą marliuką ištekės ne tik išrūgos, bet ir sūrelis :) - Jeigu užsimirštu ir palieku kefyrą varvėti labai ilgai, tad sūrelis nusausėja labiau negu norėčiau, tiesiog į jį grąžinu šlakelį išrugų ir išmaišau. - Šis receptas man puikiai pavyksta iš paties paprasčiausio 2.5 proc. riebumo kefyro, bet internete skaičiau, jog naudojant riebesnį kefyrą (skirtą šalšibarščiams) sūrelis būna netgi dar kremiškesnis, nes riebesnis :) - Jeigu norite kad kefyras atitirptų greičiau, galite jį užšaldyti mažesniuose indeliuose, pvz. silikoninėse formelėse arba tiesiog šaldymo dėžutėse. - Iš šio sūrelio galite gaminti ką tik norite - tiek sūriai, tiek saldžiai. Pavyzdžiui, aptepkite juo lavašą suktinukams ar strynus jį su lašiša turėsit nuostabią užtepėlę. Truputį pasaldinę ir įmaišę plaktos grietinėlės gausite nuostabų desertinį kremą. Arba naudokite jį kepdami sūrio ar varškės pyragus ar gamindami nekeptus tortus ar kur tik norisi!