AKCIJOS: Rodyti akcijas TAIP NE Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI: pagal poreikį cukraus pudros
pagal poreikį aliejaus
Įdarui:
2 vienetai obuolių (vidutinio dydžio)
60 gramų cukraus
0.5 šaukštelio cinamono
1.5 šaukštelio krakmolo (naudojome bulvių)
2 šaukštai vandens (krakmolui)
Tešlai:
290 gramų kvietinių miltų
40 gramų sviesto (šalto)
2 vienetai kiaušinių trynių
100 mililitrų pieno (karšto)
1 žiupsnelis druskos
Paruošimo būdas: Paruošimo laikas: Apie 1 val.
1.
Pirmiausia ruošiame įdarą: obuolius perpjauti perpus, išimti sėklalizdžius, tuomet perpjauti dar perpus, o galiausiai - plonomis riekelėmis.
2.
Obuolius sumaišyti su cukrumi ir cinamonu. Sudėti į prikaistuvį ar puodą ir kaitinti ant kiek didesnės nei vidutinė kaitros apie 5 - 7 minutes, kol išsiskirs sulčių. Kaitinant vis pamaišyti. Nekaitinkite labai ilgai, kad obuoliai nesuvirtų į košę.
3.
Krakmolą išmaišyti su šaltu vandeniu ir supilti į obuolius. Išmaišyti ir pakaitinti dar 1 - 3 minutes, kol masė sutirštės. Nuimti nuo kaitros ir palikti atvėsti.
4.
Į dubenį suberti miltus. Nedideliais gabalėliais supjaustyti sviestą, sudėti į miltus ir trinti pirštais, kol iš sviesto susiformuos smulkūs, miltais aplipę trupiniai.
5.
Kiaušinių trynius išmaišyti su druska. Pieną kaitinti iki beveik užvirimo. Karštą pieną, nuolat maišant, pilti į kiaušinių trynius.
6.
Trynių masę supilti į miltus. Išminkyti tešlą. Jei pirštai aplips tešla, ją nubraukite mentele, toliau minkykite. Tešla pradžioje gali pasirodyti lipnoka, bet susilaikykite nuo pagundos berti dar miltų. Ilgai minkyti nereikia, tešla susijungs per kelias minutes minkymo. Jei nuo pirštų nubraukus tešlą ir porą minučių paminkius tešla vis dar lipni, tik tuomet berkite truputį miltų.
7.
Tešlą padalinti į 8 vienodo dydžio kamuolius. Kiekvieną kočioti į maždaug 10 - 12 cm skersmens skritulius. Ant kiekvieno dėti obuolių įdaro. Užlenkti kraštelį, pirmiausia užspausti pirštais, tuomet - šakute. Svarbu gerai užspausti kraštelius, kad kepami pyragėliai "neišsižiotų". Ant kiekvieno pyragėlio vienos pusės pradurti kelias skylutes šakute.
8.
Kepti galima keptuvėje: keptuvėje įkaitinti aliejų. Jo reikės tiek, kad maždaug iki pusės apsemtų pyragėlius. Mūsų viryklė buvo ant 6 iš 9 kaitros padalos. Ar aliejus pakankamai įkaitęs, patikrinti galima įmetus mažą gabalėlį tešlos - aplink jį iškart turi susidaryti burbuliukai.
9.
Atsargiai į keptuvę dėti po porą pyragėlių. Atsargiai! Aliejus karštas, neapsitaškykite! Pyragėlį patogu į keptuvę įdėti nuo plokščios mentelės. Pyragėlius kepti iš abiejų pusių po maždaug 4 - 5 minutes. Iškepusius sudėti ant kepimo popieriumi išklotos lėkštės, kad sugertų riebalų perteklių.
10.
Kepti galima orkaitėje: pyragėlius sudėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos, aptepti trupučiu pieno. Kepti iki 175 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje (režimas viršus - apačia) apie 20 - 25 minutes, kol šiek tiek apskrus.
11.
Iškepusius galima puošti cukraus pudra ar glajumi iš kelių šaukštų cukraus pudros iš mažo šlakelio pieno.