AKCIJOS: Rodyti akcijas TAIP NE Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI: 150 gramų razinų (arba minkštų datulių)
150 gramų žemės riešutų sviesto (arba kitokio riešutų sviesto)
30 gramų pūstų kruopų (arba 100g avižinių dribsnių, žr. patarimus)
Paruošimo būdas: Paruošimo laikas: Apie 10 min.
1.
Jeigu razinos minkštos, jas tiesiog sudedu į kiaurasamtį ir perlieju verdančiu vandeniu. Jeigu kietesnės, užpylusi vandeniu palaikau 1-2 minutes, tada dedu į kiaurasamtį ir gerai nuvarvinu.
2.
Razinas sutrinu (kombainu arba blenderiu) iki vientisos masės. Jeigu trintųsi sunkiau, įpilkite šlakelį karšto vandens (tik šlakelį, nepadauginkite). Jeigu vietoje razinų naudosite minkštutėles šviežias datules, jų karštu vandeniu pilti nereikia, iškart imkite ir trinkite.
3.
Razinų masę sumaišau su riešutų sviestu. Maišau šaukštu, nebe blenderiu, nes riešutų sviestas viską smarkiai sutirština ir elektriniam trintuvui sunkoka.
4.
Į masę dudedu pūstas kruopas ir išmaišau (šaukštu arba rankomis), kad viskas pasidengtų razinų mase ir suliptų. Šįkart naudojau pūstus grikius, bet labai skanu ir su pūstzis ryžiais ar pūstomis burnotėmis. Pūstos kruopos yra labai lengvos, bet suteikia batonėliams tūrio ir smagios tekstūros.
5.
Masę krečiu ant kepimo popieriaus ir spausdama rankomis suformuoju pailgą stačiakampį (maniškis buvo daugmaž 10x24 cm).
6.
Dedu į šaldiklį valandai-dviems (galima ir nakčiai), kad sutvirtėtų. Tada supjaustau pailgais batonėliais ir juos sudedu į sandarią dėžutę.
7.
Batonėlius laikau šaldiklyje (jie nesušąla, galima valgyti iškart ištraukus), nes tokia jų tekstūra man skaniausia - pūstos kruopos išlieka traškios, o batonėlių skonis beveik kaip ledų.
8.
Šaldikyje jie puikiai gali gyventi bent 2-3 mėnesius (dar taip nenutiko, jie tiesiog per skanūs...).
Patarimai:
•
Šis receptas bazinis ir atviras improvizacijoms - batonėlius tinka skaninti įvairiais priedais, pvz. smulkintais riešutais, saulėgrąžomis, daigintais džiovintais grikiais ir/ar traiškytomis kakavos pupelėmis. Įdėjus šių traškių ingredientų būna dar skaniau!
•
Vietoje pūstų kruopų tinka ir avižiniai dribsniai (paprasti, ne greito paruošimo), tik jų dėkite daugiau, apie 100 g, ir pirmiausia juos lengvai pakepinkite sausoje keptuvėje ant vidutinės ugnies (atsrgiai, nesudeginkite, tik iki paskleis malonų kvapą). Galima nekepinti, bet su kepintais dribsniais daug daug skaniau, atsiranda lengvas riešutinis poskonis. Beje, batonėlius su avižiniais dribsniais skaniau laikyti ne šaldiklyje, o šaldytuve.
•
Batonėliai su pūstomis kruopomis man asmeniškai skanesni negu su dribsniais (nesupraskit klaidingai, abu puikūs, tiesiog vieni man super skanūs, o kiti - labai skanūs), bet su dribsniais yra lengviau transportuojami ir tinka įsimesti į kelią. Su pūstomis kruopomis - skaniausi tiesiai iš šaldiklio, nes kambario temperatūroje suminkštėja ir tampa trapesni.
•
Pūstų kruopų galite dėti ir daugiau. Aš dažnai dedu jų beriu iš akies - tiesiog tiek, kad visos gražiai pasidengtų lipnia mase ir pavyktų formuoti batonėlius.
•
Šie batonėliai yra į saldesnę pusę, nes jais skanauju “pasikrauti“ jėgų pries sportą. Jeigu norite mažiau saldumo, padidinkite riešutų sviesto proporciją ir sumažinkite razinų.
•
Razinų ir žemės riešutų sviesto derinys man yra labai labai, bet skoniai mūsų skirtingi, tad eksperimentuokite ir su kitokiais džiovintais vaisiais ir/ar riešutų sviestais.
•
Žemės riešutų sviestą, kaip ir kitus riešutų sviestus, gaminuosi pati (čia esu aprašiusi, kaip tą dariau) nes man taip skaniau, pigiau ir vos kelios minutės darbo, bet pirktinis tinka puikiai. Tik pirkdami netingėkite skaityti sudėties - joje turėtų būti tik žemės riešutai (kartais dar - žiupsnis druskos) ir jokių papildomų hidrintų, dalinai hidrinų ar kitų prastos kokybės riebalų.