AKCIJOS: Rodyti akcijas TAIP NE Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI: 400 gramų vyšnių (šviežių arba šaldytų)
250 gramų miltų (naudojau Ekstra)
200 gramų sviesto
170 gramų cukraus (arba pagal skonį)
4 vienetai kiaušinių (naudojau M dydžio)
1 šaukštelis kepimo miltelių (su nedideliu kaupuku)
1 šaukštelis vanilinio cukraus
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 1 val.
1.
Vyšnias švariai nuplaukite ir išimkite kauliukus. Jeigu naudotumėte šaldytas, jas atitirpinkite ir nupilkite atsiradusį skystį.
2.
Minkštą kambario temperatūros sviestą mikseriu išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki masė taps puri ir balzgana.
3.
Po vieną įmuškite kiaušinius, gerai išplakdami po kiekvieno.
4.
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Per kelis kartus miltus įmaišykite į tešlą (maišykite jau šaukštu, nebe mikseriu). Stenkitės tešlos labai nepermaišyti, maišykite tik tiek, kad neliktų sausų miltų. Tešla turėtų būti gana tiršta (tirštesnė už riebią grietinę), bet maišoma šaukštu, ne kieta.
5.
Tešlą sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą (aš naudojau 21 cm skersmens, bet tinka ir didesnė, tiesiog pyragas bus plonesnis).
6.
TreÄdalį vyÅ¡nių įspauskite į teÅ¡lÄ… giliau (iÅ¡kepus jos atsidurs pyrago viduje), o likusias vyÅ¡nias gražiai iÅ¡dÄ—liokite ant pyrago virÅ¡aus ir įspauskite legvai.
7.
PyragÄ… Å¡aukite į iki 180 laipsnių įkaitintÄ… orkaitÄ™ ir kepkite apie 45-60 minuÄių. Tikslus kepimo laikas priklausys nuo jÅ«sų orkaitÄ—s ir pyrago storio. Ar pyragas iÅ¡kepÄ—, patikrinkite įsmeigdami medinį pagaliukÄ… į storiausiÄ… pyrago dalį - iÅ¡trauktas pagaliukas turÄ—tų bÅ«ti sausas ir neapsivÄ—lÄ™s trupiniais.
8.
Iškepusiam vyšnių pyragui būtinai leiskite visiškai atvėsti, o idealu - dar ir pastovėti 2-3 valandas. Stovėdamas šis pyragas dar paskanėja :)
Patarimai:
•
Į šio vyšnių pyrago tešlą labai tinka įmaišyti smulkiai pjaustyto juodo šokolado. Cukraus tada dėkite truputį mažiau.
•
Jeigu pyragą kepsite didesnėje formoje (pvz. 24-26 cm skersmens), visas vyšnias galite tiesiog išdėlioti ant pyrago viršaus.
•
Jeigu pyrago viršus imtų per daug ruduoti, o pyragas dar neiškepė, sumažinkite orkaitės temperatūrą 15-20 laipsnių ir kepkite toliau (iki įkišus medinis pagaliuką jis bus sausas, neapsivėlęs).
•
Jeigu skubate ir pamiršote sviestą iš anksto išsiimti iš šaldytuvo, jog suminkštėtų, tešlą ruoškite taip - pirmiausia labai gerai išplakite kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi (plakite kokias 7-8 minutes, kad masė pabaltų ir tūris padidėtų 2-3 kartus). Įmaišykite ištirpintą ir atvėsintą sviestą. Tada įmaišykite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais (jų dėkite truputį daugiau, apie 1.5-2 šaukšelius). Miltų dėkite tiek, kad tešla būtų tiršumo kaip riebi grietinė (t.y. gaminant šiuo būdu tešla turėtų būti skystesnė negu gaminant recepte aprašytu būdu).