AKCIJOS: Rodyti akcijas TAIP NE Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
INGREDIENTAI: 5 gramai sviesto (formai patepti)
Pagrindui:
300 gramų avižinių sausainių
100 gramų riešutų sviesto (migdolų ir anakardžių, naudojau 'Nutvila")
100 gramų balto šokolado
100 gramų grietinėlės, 35% riebumo
Kremui:
300 gramų grietinėlės, 35% riebumo
1 vienetas mango vaisiaus
250 gramų maskarponės sūrio
100 gramų pieno (karšto)
0.5 vieneto citrinų (sulÄių)
3 šaukštai klevų sirupo
15 gramų želatinos milteliai
2 gramai vanilÄ—s ekstrakto
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Pagrindui Å¡okoladÄ… sutrupinti.
2.
Sausainius sudÄ—ti į drobinį maiÅ¡elį arba dvigubÄ… marlÄ™ ir sudaužyti koÄÄ—lu ar virtuviniu plaktuku taip, kad neliktų vien tik miltai - turi bÅ«ti didesnių gabaliukų, nes jie priduos traÅ¡kumo.
3.
100 g grietinėlės užkaitinti, bet neužvirti ir užpilti ant sutrupinto šokolado. Palaikyti kelias minutes ir gerai išmaišyti. Palikti, kol atvės visiškai, net ims tirštėti.
4.
80 g grietinėles - šokolado kremo (likusį atsidėti įdarui) sumaišyti su riešutų sviestu. Mano naudotas sviestas labai tiko šiam gaminiui, nes turi riešutų gabaliukų, yra skystokas. Naudojant tvirtesnį sviestą, daugiau reiktų imti balto šokolado - grietinėlės mišinio.
5.
Grietinėlės-riešutų sviesto masę sumaišyti su sausainių trupiniais.
6.
Tortinę plonai ištepti sviestu - geriau lips trupiniai prie kraštų, o pagamintą tortą bus lengviau išimti iš formos. Sausainių mase padengti pirmiausia tortinės dugną, po to kraštus. Jei sunkiai sekasi formuoti kraštelius, galima dar truputį į sausainių masę įdėti balto šokolado - grietinėlės kremo. Tik nepadauginti, nes nukentės torto sienelės traškumas. Dėti gaminį į šaldytuvą kelioms valandoms, kol torto pagrindo formelė bus visai kieta. Neturint laiko, galima trumpiau laikyti šaldiklyje.
7.
Kremui mangą nulupti. Dalį nulupto mango pasilikau papuošimui. Likusį smulkiai sutarkuoti, įpilti 2 šaukštus vandens ir pavirti kelias minutes. Nukelti nuo ugnies, maišant supilti citrinos sultis, visiškai atvėsinti. Tuomet pertrinti per sietelį, kad nebūtų kietų dalelių.
8.
Želatinos miltelius gerai ištirpinti karštame piene. Perkošti per sietelį ir dar šiltą supilti į jau atvėsusią (nes pagaminta torto formos darymo metu) likusią balto šokolado - grietinėlės masę. Jei šokolado - grietinėlės masė gerokai sustingusi, prieš maišant su želatina, atšildyti - indelį įdėjus į kitą indą su karštu vandeniu.
9.
Maskarponę gerai išmaišyti su vanilės ekstraktu ir klevų sirupu.
10.
Išplakti grietinėlę (300 g) ir sumaišyti su maskarpone. Įmaišyti jau pasiruoštą masę su želatina. Šio kremo kelis šaukštus aš atsidėjau papuošimui. Į likusią dalį įmaišyti mangų tyrę.
11.
Kremą supilti į jau tvirtą pagrindo "indelį" ir pastatyti į šaldytuvą bent 4 valandoms.
12.
KauburÄ—lius ant torto atsidÄ—tu kremu, suformavau, kai tik pamaÄiau kad, virÅ¡us jau apstingÄ™s, o jau prieÅ¡ patiekant ant stalo, dar torto viršų apibarsÄiau tarkuotais džiovintais greipfrutais, uždÄ—jau mango papuoÅ¡imus. PerriÅ¡au kaspinÄ—liu - iÅ¡Ä—jo tarsi saldi, gardi dovana.
Patarimai:
•
Naudojau 14 cm skersmens, 13 cm aukÅ¡Äio torto formÄ…. Tortuko aukÅ¡tis iÅ¡Ä—jo 9-10 cm.
•
Išimti tortą iš formos reikia ne staigiai, o palengva prasegant, peiliu padedant tortui atsiskirti nuo formos.