INGREDIENTAI: 250 gramų obuolių tyrės (šaltos)
500 gramų cukraus
140 gramų vandens
40 gramų kiaušinių baltymų (šaltų)
8 gramai agar agaro
pagal poreikį cukraus pudros
pagal poreikį šokolado (tirpinto)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 1 val.
1.
Obuolių tyrę galima lengvai pasigaminti patiems: imame žaliausius obuolius ("Antaniniai" arba "Granny Smith") nulupame, supjaustome ir puode su šiek tiek vandens ant silpnos ugnies verdame, kol obuoliai pavirs koše ir vanduo išgaruos. Išvirtą tyrę statome į šaldytuvą ir gerai atvėsiname - ji turi būti visiškai šalta. Taip pat galima naudoti pirktinę tyrę, tačiau reikia rinktis kuo tirštesnę ir be cukraus.
2.
Šaltą obuolių tyrę ir šaltą kiaušinio baltymą išplakame iki standžių putų.
3.
Į puodą storu dugnu pilame vandenį ir beriame agar agarą, viską pakaitiname, kol agaras išbrinksta ir virsta geliu. Suberiame cukrų, gerai išmaišome. Kol masė neužvirė, galime ją palikti, bet jai užvirus, intensyviai maišome, nes agaras "mėgsta" nusileisti ant dugno. Verdame sirupą, kol jo temperatūrą pasieks 110 C laipsnių.
4.
Išvirusį sirupą, plakant elektriniu plakikliu minimaliu greičiu, supilame į tyrės ir baltymų masę ir viską dar kartą gerai išplakame maksimaliu greičiu iki labai standžių putų, kad pakėlus, masė nekristų, o būtų stabili. Plakti reikėtų greitai, nes prie 40 C laipsnių agar agaras jau stabilizuojasi.
5.
Tada, nieko nelaukdami, dedame masę į konditerinį maišelį ir ant kepimo popieriaus spaudžiame norimos formos zefyriukus. Paliekame stingti 4-5 val. O tada jau barstome pudra ar apliejame šokoladu.