INGREDIENTAI: 1 stiklinė grikių (sausų)
1 vienetas morkų
1 vienetas svogūnų
1/3 vieneto paprikos
3 šaukštai miltų (ar trupučio daugiau)
0.5 šaukštelio druskos
0.5 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
0.5 šaukštelio džiovinto raudonėlio
šiek tiek sviesto (arba aliejaus kepimui)
Padažui:
3 šaukštai grietinės
3 šaukštai vandens
2 šaukštai sviesto
0.5 šaukštelio džiovinto raudonėlio (ar mėgstamų žalumynų)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 30 min.
1.
Grikius išvirti 2 stiklinėse vandens arba užpilti 1.5 stiklinės vandens ir palikti išbrinkti 2 valandoms.
2.
Morką, svogūną, papriką susmulkinti peiliu ar sukapoti maisto smulkintuvu. Apkepinti su trupučiu aliejaus ar sviesto, kol visa masė šiek tiek susileis.
3.
Jei grikiuose liko skysčio, jį nupilti. Grikius sumalti maisto kapokle, mėsmale ar tiesiog blenderiu.
4.
Į grikius dėti kepintas daržoves, prieskonius, gerai išmaišyti. Po šaukštą berti miltus, maišyti, vis pabandant, ar masė tampa pakankamai lipni bei, ar formuojame kepsneliai nebyra. Formuoti patogiausia šlapiomis rankomis.
5.
Kepti keptuvėje įkaitintame aliejuje ar tirpintame svieste po 3 - 4 minutes iš vienos pusės.
6.
Padažui prikaistuvyje ištirpinti sviestą su vandeniu, dėti grietinę, prieskonius. Išmaišyti, kad neliktų grietinės gumuliukų ir užvirinti.