INGREDIENTAI: 3 kilogramai obuolių
400 gramų cukraus uogienėms (ar paprasto, žr. patarimus)
100 mililitrų vandens
1 šaukštas cinamono
0.5 šaukštelio malto muskato
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 45 min.
1.
Obuolius gerai nuplauti, perpjauti perpus, išpjauti sėklalizdžius. Obuolius supjaustyti maždaug 1 - 2 cm storio riekelėmis, o riekeles statmenai į 8 - 10 dalių.
2.
Į storadugnį puodą pilti vandenį ir dėti sluoksnį obuolių. Barstyti cukrumi, vėl dėti obuolių, vėl berti cukrų ir taip, kol baigsis obuoliai ir cukrus. Pabarstyti cinamonu ir muskatu.
3.
Puodą kaisti ant minimalios kaitros. Mentele ar dideliu šaukštu iš apačios į viršų švelnai permaišyti obuolius. Šiek tiek padidinti kaitrą (atsargiai, kad nesusviltų obuoliai!).
4.
Obuoliai sukris, pradės išskirti sultis. Kai masė užvirs, pavirti 5 minutes.
5.
Obuolių masę sudėti į švariai išplautus, iškaitintus stiklainius. Dedant vis truputį paspausti, kad neliktų oro tarpų, stiklainis turėtų būti užpildytas pilnai. Užpilti puode likusiu sirupu, kad obuoliai būtų uždengti. Sandariai užsukti švariais, nuplikytais dangteliais.
6.
Stiklainius apversti dangteliais žemyn, užkloti ir palikti pilnai atvėsti.
Patarimai:
•
Uogienių cukrus turi pektino, todėl obuolienės sirupas sutirštėja. Jei tokio neturite, galite naudoti paprastą cukrų (jo reikėtų dvigubai daugiau), bet tuomet sirupas obuolienėje bus skystas.