INGREDIENTAI: Pagrindui:
180 gramų sausainių
100 gramų sviesto
50 gramų graikinių riešutų (smulkintų)
1 šaukštelis malto cinamono
1/4 šaukštelio malto muskato
Įdarui:
500 gramų maskarponės sūrio
400 gramų moliūgų tyrės
4 vienetai kiaušinių
200 gramų kreminės varškės
200 gramų rudojo cukraus (apytikriai, 1 stiklinės)
60 gramų grietinės
2 šaukštai kukurūzų krakmolo
1 šaukštelis malto cinamono
1 šaukštelis vanilės aromato
1/4 šaukštelio malto muskato
1/4 šaukštelio malto imbiero
1/4 šaukštelio druskos
Viršui:
1 sauja graikinių riešutų (smulkintų)
2 šlakeliai klevų sirupo
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Pagrindui sausainius sutrupiname iki trupinių. Sumaišome su prieskoniais ir kapotais riešutais.
2.
Ištirpiname sviestą, supilame ant trupinių ir gerai išmaišome. Suberiame masę į kepimo popieriumi arba folija išklotą kepimo formą. Suspaudžiame, padarydami padą.
3.
Kepame iki 200 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 min, kol gražiai apskrus. Atvėsiname.
4.
Įdarui maskarponės sūrį, kreminę varškę ir rudąjį cukrų išsukame iki purios vientisos masės. Įmaišome moliūgų tyrę, grietinę, suberiame kukurūzų krakmolą, cinamoną, muskatą, imbierą, druską ir vanilės ekstraktą. Po vieną įmušame kiaušinius, gerai išplakdami. Paruoštą sūrio ir moliūgų masę supilame ant sausainių pado.
5.
Kepame iki 200 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 minučių. Tuomet temperatūrą sumažiname iki 150 C laipsnių ir kepame dar 60 - 70 minučių, kol torto kraštai bus tvirti, o centras, pajudinus kepimo indą, dar šiek tiek virpės.
6.
Tortą paliekame pravėsti iki kambario temperatūros orkaitėje, pravėrus jos dureles. Sūrio tortą dedame į šaldytuvą bent 4 val, geriausiai per naktį. Ant viršaus torto beriame smulkintus graikinius riešutus ir apšlakstome klevų sirupu.
Patarimai:
•
Kaip pasiruošti moliūgų tyrę tikriausiai visi žinote puikiai, bet trumpai dar priminsiu. Moliūgus supjaustome riekėmis, žievelės nenulupame. Sudedame į kepimo skardą, ištiestą kepimo popieriumi ir kepame 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min, kol moliūgai suminkštės. Atvėsiname ir sutriname iki vientisos masės maisto smulkintuvu. Gaminame padažus, kepame keksiukus, verdame sriubas, o kas lieka užšaldome ir šaldiklyje - turėsime moliūgų tyrės, kai norėsis gaminti, beliks tik atsišildyti.
•
Kepimo forma 22 cm skersmens.