INGREDIENTAI: Pagrindui:
700 gramų sausainių
1 saujelė graikinių riešutų
1 saujelė migdolų
Sirupui:
1 stiklinė vandens
3/5 stiklinės cukraus
150 gramų sviesto
1/5 stiklinės kakavos (nesaldintos)
1 šaukštelis vanilės ekstrakto (arba vanilinio cukraus)
Glajui:
120 gramų juodojo šokolado
0.5 stiklinės grietinėlės, 35% riebumo
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Kakavinis sirupas – nedideliame puode sumaišome cukrų su kakava, puodą užkaičiame ant vidutinės ugnies ir pamažu įmaišome vandenį. Maišome, kol nelieka gumulėlių. Tada sudedame sviestą, įpilame vanilės ekstrakto ir kaitiname, kol sviestas ištirpsta ir sirupas užverda. Ugnį sumažiname iki silpnos, kaitiname ~10 min nuolat maišant, kol sirupas sutirštėja. Po to paliekame sirupą atvėsti ~30 min.
2.
Riešutus sukapojame, sudedame į sausą keptuvę ir kaitiname ant vidutinės ugnies, vis pamaišant, kol riešutai apskrunda iš visų pusių (~3-4 min).
3.
Viename dubenyje sulaužome sausainius, sumaišome su riešutais, užpilame atvėsusiu sirupu ir gerai išmaišome.
4.
Ant išardomos apvalios kepimo formos dugno (aš naudojau 24 cm skersmens) patiesiame kepimo popierių, sudedame masę su sausainiais, išlyginame paviršių ir uždengiame maistine plėvele. Tortą dedame į šaldytuvą 30-40 min sustengti.
5.
Šokoladinis glaistas - šokoladą smulkiai sulaužome arba supjaustome ir sudedame į indelį. Grietinėlę supilame į nedidelį puodą, kaitiname taip beveik iki virimo (bet užvirinti nereikia). Tada nuimame nuo ugnies ir dar karštą supilame ant šokolado gabalėlių ir maišome, kol gauname vientisą glaistą. Paliekame atvėsti apie 15-20 min.
6.
Šokoladinį glaistą užpilame ant torto, išlyginame paviršių ir paliekame tortą stengti šaldytuve bent 3 valandas arba pernakt.
7.
Patiekdami dekoruojame pagal savo fantaziją. Skanaus!