INGREDIENTAI: Tešlai:
500 gramų miltų
250 mililitrų pieno (šilto)
100 gramų cukraus
100 gramų sviesto
4 vienetai kiaušinių trynių
1 vienetas kiaušinių
14 gramų šlapių mielių
Kepimui:
1 litras aliejaus
Glajui:
1 stiklinė cukraus pudros
2 šaukštai vandens (karšto)
1 šlakelis romo
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val.
1.
Šiltą pieną sumaišyti su 1 arbatiniu šaukšteliu cukraus, mielėmis bei 2 šaukštais miltų ir išmaišyti. Uždengti ir palikti šiltoje vietoje apie 15 minučių, kad pakiltų. Ar mielės aktyvios, suprasite iš kvapo ir išvaizdos, jos skleis rūgštų, aštrų kvapą ir pradės putoti.
2.
Sviestą ištirpinti ir palikti atvėsti.
3.
Kitame inde išplakti kiaušinių trynius, kiaušinį ir likusį cukrų iki baltos kreminės masės. Plakti apie 10 minučių.
4.
Likusius miltus suberti į didelį dubenį, įdėti mielių raugą, išplaktą kiaušinių masę. Viską išmaišyti, supilti sviestą ir mediniu šaukštus arba ranka išminkyti tešlą. Minkyti apie 10 minučių. Nors tešla bus lipni, papildomai miltų nedėkite, nes spurgos bus kietos. Uždengti tešlą audiniu ir palikti, kad pakiltų maždaug 1 valandą.
5.
Kai tešla pakils, išimti iš dubens, iškočioti 1 centimetro storio ir išspausti 7 - 8 centimetrų skersmens apskritimus. Spurgų apskritimus sudėti ant miltais kad pakiltų.
6.
Spurgas kepti gerai įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių po 1 ar 2 minutes. Kepant turi pasirodyti spurgoms būdingas baltas žiedas per vidurį, jeigu vis bus, spurgos jau bus iškepusios.
7.
Iškepusias spurgas dėti ant popierinio ranšluosčio, kad nuvarvėtų aliejaus perteklius.
8.
Glaistui sumaišyti cukraus pudrą su karštu vandeniu, įpilti šlakelį romo ir gerai išmaišyti. Aplieti šiuo glaistu spurgas.