INGREDIENTAI: pagal poreikį agurkų (kiek telpa į stiklainį)
4 skiltelės česnako
4 šaukšteliai cukraus (nubrauktų)
3 šaukšteliai druskos (nubrauktų)
40 mililitrų acto 9%
1 šaukštas prieskonių konservavimui
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 30 min.
1.
Agurkus švariai nuplaunu ir nupjaustau galiukus. Dideliame puode užverdu vandens, agurkus sudedu į kiaurasamtį ir kelioms sekundėms panardinu į verdantį vandenį. Teko skaityti, kad kai kurios šeimininkės agurkų nepliko ir irgi skaniai gaunasi, bet aš dėl visa ko nupilkau.
2.
Tada į švariai sodos tirpalu išplautus ir iškaitintus 0.75 l talpos stiklainius dedu kelias česnako skilteles (aš mėgstu česnaką, todėl jo dedu daug, bet jeigu nemėgstate, galite dėti mažiau ar net visai nedėti) ir šaukštą prieskonių konservavimui mišinio (būna pirkti parduotuvėse). Į stiklainius “ankštai“ dedu agurkus, ant jų beriu cukrų, druską, pilu actą ir viską iki viršaus užpilu verdančiu vandeniu. Jeigu naudosite kitokios talpos stiklainius, ingredientų kiekį tiesiog proporcingai padidinkite.
3.
Stiklainius iškart užsuku švariais, karštu vandeniu nuplikytais dangteliais. Jeigu nerimaujate, ar druska ir cukrus ištirps, galite stiklainius truputį papurtyti, bet aš to net nedarau, nes visada gerai nuo karšto vandens ir taip ištirpsta.
4.
Stiklainius sustatau ant rankšluostėlio dangteliais žemyn. Labai šiltai apkloju (kaldromis, pūkinėmis striukėmis) ir palieku per naktį ar net truputį ilgiau kol visiškai atvės.
5.
Agurkus laikau vėsiame rūsyje.
Patarimai:
•
Mums patinka stipresnio skonio agurkėliai, tokie sūresni, nesaldūs, su išreikšta rūgštele. Bet jeigu mėgstate švelnesnius agurkus, galite druskos ir acto kiekį sumažinti arba agurkus užpilti kitokiu savo mėgstamu marinatu (pvz. kaip šiame recepte esantis).
•
Kadangi šis konservavimo būdas yra be papildomų kaitinimų ir pasterizavimų, itin svarbu švara - gerai išplauti ir iškaitinti stiklainiai, švarios rankos ir rankšluosčiai, švarūs (geriausiai nauji) dangteliai. Agurkus irgi svarbu labai gerai nuplauti ir gerai nuplikyti verdančiu vandeniu (kiaurasamčio su plikomais agurkais neperpildykite, kad tikrai visi agurkai panirtų). Nesilaikant švaros konservai gali gerai neišsilaikyti per žiemą.