INGREDIENTAI: 400 gramų kvietinių miltų
200 gramų grietinės, 30% riebumo
200 gramų sviesto (82%)
Pirmas variantas:
1 šaukštelis vanilinio cukraus
0.5 šaukštelio druskos
Antram įdarui:
1 šaukštelis rupi duska
1 šaukštelis kmynų
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 1 val.
1.
Svarbiausia, kad grietinė ir sviestas būtų šaltas, o miltai persijoti. Visa kita elementariai pasigamina rankomis, bet jei turite rimtą buitinę technika tešlos maišymui, gamyba visai paprasta.
2.
Į gilų indą įsijoju miltus, sukrečiu grietinę ir aštriu peiliu įpjaustau sviestą. Jį galima įtarkuoti ar dėti pjaustytą smulkiais gabaliukais, bet man labiausiai patinka rankinis būdas, kai nereikia plauti tarkos ar pjaustymo lentelės. Kuo sparčiau miltus sutrinu su sviestu ir grietine, gautą masę sulipdau į kamuolį ir jį dedu į šaldytuvą 15-20 minučių.
3.
Darbo stalą iškloju silikoniniu kilimėliu (jį naudoju ir kepimui), traukiu atvėsusią tešlą, dalinu ją į tris dalis ir kiekvieną delnais suformuoju į 2-3 cm pločio virvę, panašiai kaip gaminant virtinukus. Kiekvieną virvę supjaustau 4-5 cm ilgio gabaliukais, juos sudedu kilimėlio šonuose.
4.
Jei gaminu saldų variantą, ant to pačio kilimėlio vidurio beriu šaukštą cukraus, kiekvieną gabaliuką lengvai pavolioju jame ir dedu vieną šalia kito, paliekant bent 2cm tarpą. Jei gaminu sūrų variantą, sausainius tiesiog pabarstau druska ir kmynais.
5.
Orkaitę įkaitinu iki 160-170C režimu viršus – apačia, kilimėlį su sausainiais atsargiai perdedu ant grotelių ir jau dedu į orkaitės vidurį. Kepu apie 30 min. Atvėsintus sudedu į vazą.
Patarimai:
•
Džiugiausia recepto dalis yra ta, kad tereikia prisiminti, kad produktai tešlai skaičiuojami pagal proporciją 1:1:2. Taigi, proporcijos yra 1 dalis grietinės, 1 sviesto ir 2 miltų. Tai labai gelbėja, kai turiu pvz. 150 g sviesto arba tiek, kiek būna standartiniame pakelyje – 180g. Tuomet dedu tiek pat grietinės ir dvigubai tiek miltų.